BB>Infobyrån>Trillingar Graviditet| Barn| Mamman| Önskar barn| Trillingar| Övrigt  

Trillingar eller fler

Att vänta trillingar eller fler

Många som väntar trillingar eller fler är oroliga och vågar inte förbereda sig. Men man tjänar mycket tid på att ha ordnat sängar, barnvagn(ar) och bilbarnstolar i förväg. För att inte tala om kommunal hjälp och extra barnvaktsresurser. I början behöver man ofta en extra hand.

 
Känslor

Att få flera barn på en gång handlar till stor del om känslor. Det är viktigt att vara förberedd mentalt. Att vara insatt i vad som ska hända och hur det kan påverka familjen och vardagslivet, inte bara de första månaderna utan även på; sikt. Hur ska man göra för att på; bästa sätt räcka till för alla de nya familjemedlemmarna, och för de gamla? Hur ska resurserna fördelas? Vad ska man prioritera - och när?


Kommer barnen att födas för tidigt?

Sannolikt kommer barnen att födas för tidigt, hur mycket varierar dock men snittet för trillingar är v 32-33.
Om möjlighet finns kan man försöka få besöka en neonatalavdelning innan barnen föds, så känns det inte så främmande om barnen hamnar där sedan. Låna böcker på biblioteket om för tidigt födda barn.


Var får vi tag i en trillingvagn?

Den trillingvagn som finns i handeln är Inglesinas tvillingvagn som går att bygga om till trilling- (eller fyrling-) vagn.
Första tiden kan barnen ligga allihop i en tvillingliggvagn, de är vana att ligga nära varandra och eftersom de är för tidigt födda så; är det viktigt att de håller värmen.

En trillingvagn väcker mycket uppseende på stan, var beredda på att många kommer att stanna och vända sig om, vilja titta och kommentera. Vill ni gå lite mer i lugn och ro är det bättre att ta barnen i en tvillingvagn (Inglesinan ombyggd till tvillingvagn t ex) och en enkelvagn. Det blir också mindre tungt när barnen blir större.


Måste vi köpa buss?

Nej, inte om ni inte har barn sedan tidigare. Men en rymlig bil är bra att ha, tre bilbarnstolar, vagnar mm ska få plats. Det är bra om det finns trepunktsbälte också på mittenplatsen i baksätet så att man kan ha en stol där, det kan annars bli svårt för den vuxne som ska sitta bak att ta sig in till den platsen med en stol på varje sida.
Trillingfödslar
Nyfödda trillingar blir alltmer sällsynta. Efter "toppåren" i början på 90-talet pekar nu kurvan rejält nedåt.

Här nedan publicerar vi statistik från Socialstyrelsen med avseende på trillingfödslar.

År Trilling-
förlossningar
1984 13
1985 7
1986 14
1987 20
1988 15
1989 31
1990 28
1991 37
1992 55
1993 62
1994 32
1995 39
1996 37
1997 20
1998 21
1999 21
2000 18
2001 23
2002 18
2003
För mer detaljerad statistik

Orsaker till minskningen
 

Andelen trillingar och fyrlingar på grund av hormonstimulering och IVF har minskat drastiskt. Tidigare låg siffrorna på drygt 30 procent vardera för hormonstimulering, IVF eller spontant.

Under 1997 var det bara drygt en fjärdedel av trillingföräldrarna som lämnat uppgift om någon form av fertilitetsbehandling.

Perioden 1991 till 2001 sjönk andelen trillinggraviditeter i samband med IVF från 5,0 till 0,2 %. Denna minskning kan förklaras av att man successivt minskat andelen treäggåterföranden.

Föräldrarpenning trillingar
 

Pappan har 10 "pappadagar" per barn att ta ut i samband med förlossning då man får ersättning för en arbetsdag, dvs vid tvillingar 20 och trillingar 30. Dessa måste tas ut inom 60 kalenderdagar från det att barnet skrivs ut från sjukhuset. Tänk på att med tre barn hinner man precis ta ut de 30 dagarna så ekvationen går inte riktigt i hop om man får fyrlingar då det är svårt att hinna med 40 arbetsdagar inom 60 kalenderdagar.

När det gäller resten av föräldraledigheten har man följande
 • 1 barn - 390 sjukpenningdagare + 90 "lägsta nivå-dagar"
 • Tvillingar - samma som för 1 barn + 90 sjukpenningdagar + 90 "lägsta nivå-dagar"
 • Trillingar - samma som för tvillingar + 180 sjukpenningdagar dvs nästan 1.75X en vanlig föräldraledighet.


 • Får man sova?

  Barn är olika, en del sover mycket, andra mindre, det gäller också trillingar. Försök att vänja dem vid att få mat samtidigt så behöver ni inte gå upp så många gånger per natt. Men under perioder, särskilt i början, blir det sannolikt inte så mycket nattsömn, om möjligt, försök att ta en tupplur på dagen när barnen sover.

  Om barnen hamnar på neonatalavdelning så kan man passa på att utnyttja tiden till att själva få sova. Barnen är i trygga händer och tids nog får ni vakna i skift på nätterna.


  Kan man amma trillingar?

  En del mammor klarar av att amma, andra inte. Med trillingar kan man som regel inte ge dem enbart bröstmjölk, men för många fungerar det att t ex ge något mål om dagen till varje barn. En del pumpar och ger på flaska, en del matar ett eller två barn åt gången.

  Som trillingmamma är det dock viktigt att inte jämföra sig med "vanliga" mammor. Låt inte amningen bli ytterligare ett stressmoment, barnen kommer att växa bra även om de inte får bröstmjölk.


  Får man kommunal hjälp?

  Varje kommun bestämmer själv vilken hjälp familjen får och vad det kostar. Variationerna är stora. Det är bra att ta reda på i vilken omfattning och till vilket pris hjälp kommer att ges i god tid innan barnen föds. Kom ihåg att ett beslut från kommunen som man inte är nöjd med går att överklaga.


  Några tips för första tiden:

  Ta emot all hjälp ni få, gärna med städning, diskning och matlagning. Be föräldrar och syskon att laga mat (till er) som ni kan lägga i frysen och värma när ni är för trötta/har för ont om tid för att laga mat. Någon som ibland kan gå ut och promenera med barnen (alla tre eller en eller två) är också ofta en bra avlastning.

  Laga fler flaskor välling åt gången och ställ i kylskåpet och värm i mikron när det är dags att mata barnen.
  Sådant som gör tillvaron lättare för en trillingfamilj är tvättmaskin, torktumlare, mikrovågsugn, diskmaskin, sladdlös telefon mm.

  Att vänta och få trillingar är speciellt, ni tillhör en liten unik skara, jämför er därför inte med dem som väntar och får ett eller två barn utan var beredd på att er graviditet och föräldraledighet kommer att bli annorlunda.


  Vi från Babyboom vill tacka tidigare Trillingklubben för materialet och även familjen Selander för bildillustrationerna
  Extra information

  Generated in 0.005 seconds in which 0 seconds were spent on a total of 2 queries. Zlib compression enabled.

  Annonsera på BB | Kontakta BB | Abuse | Regler
  Copyright © Babyboom.nu