BB>Infobyrån>Barn Efter förlossningen|Sjuk|Barnvagn|Solen|Tänder|Säkerhet|Amning|Inskolning|Babysim  

Nu har du äntligen kommit hem med ditt underverk och ni ska börja en tid tillsammans. Den första tiden är allt nytt både för dig och för barnet. Ge er tid och ro att lära känna varandra. Denna sidan innehåller lite allmänna råd om diverse små utslag och funderingar man kan ha i nära anslutning till hemkomsten från BB.
Amning och kolik och sömn - kommer så småningom att få en egen avdelning därav är dessa delar inte med här.
För information angående sjuka barn läs under När ditt barn blir sjukt

 

Efter förlossningen - spädbarnet

 


Allergi eller intolerans

Om barnet har allergi så visar det sig genom immunologiska reaktioner. Säkrast får man svar genom en kombination av pricktest, blodprov, diet och provokation. Detta måste göras i samråd med en läkare. Vid intolerans kan man inte finna några allergiantikroppar. Därför krävs diet och provokation samt i vissa fall även provtagning från tarmen för att konstatera intolerans.
Skulle det röra sig om en födoämnesallergi så finns det en del vanliga symptomen. Oftast kan det uppstå akuta och kroniska kräkningar, kolik och diarré. Det kan också sätta sig på huden i form av klåda, svullnad och rodnad. 30 % av barn med eksem blir sämre av något specifikt livsmedel. För mellan 3-7 % rör det sig om färgämnen och konserveringsämnen som man är känslig mot.
En del barn kan också få små blåsor och klåda i mun, gom och svalg.
Nässelfeber uppträder ofta som en reaktion vid allergi mot skaldjur.
Astma eller hösnuva förekommer hos 20-30 % av de barn som är allergiska mot komjölk.

Den bästa behandlingen är att undvika de ämnen som barnen reagerar på. Tala alltid med din BVC-sköterska eller läkare innan du börjar försöka ta reda på orsaken till de allergiska reaktionerna. Man kan behöva hjälp av en dietist för aa göra upp listor på kost som bör undvikas etc.

Den vanligaste orsaken till allergi och intolerans för barn under 2 år är mjölk. Ca 2 % av alla nyfödda utvecklar allergi mot mjölk. Det växer oftast bort.
Fisk är också en källa för allergiska reaktioner. Denna allergi blir ofta långvarig och det behövs bara små mängder för att utlösa ett allergiskt anfall. Ge inte fisk till barn i riskzonen (barn med en eller två föräldrar som har allergi) under det första året. Undvik också ägg under det första året för barn i riskzonen.
Det kan också förekomma allergi mot soja, mjöl och tillsatsämnen.

Vid glutenintolerans förstörs barnets slemhinna i tunntarmen och näringsupptaget försämras. Symptomen hos små barn är ofta viktminskning eller dålig viktökning, magont och diarré eller förstoppning. Symptomen cisar sig ofta vid övergång från amning till välling. Glutenintolerans kan bara fastslås genom diet och provokation, i kombination med en tarmbiopsi (prov av tarmslemhinnan). Glutenintolerans är en livsvarig sjukdom där man måste undvika all gluten. En så kallad livsmedelsanvisning kan skrivas ut av läkare för attt ge barnet rätt till speciallivsmedel till nedsatt pris.

Tillbaka

Alvedon?

Alvedon kan man ge från 3 månaders ålder. Paracetamol är det enda febernedsättande och smärtstillande alternativet till barn under 6 år. Alvedon kan ges i lösning (mixtur). Det finns också som stolpiller (suppositorier). Har man problem med att få i barnet flytande Alvedon så kan det vara en lösning att ge det som stolpiller istället. Alvedon verkar dessutom lite snabbare på det viset.
Alvedon lindrar också smärta. Vid ex öroninflammation kan man använda Alvedon som smärtstillande och eventuellt vid smärtsam tandsprickning också. Känner du dig osäker så hör alltid med din BVC-sköterska innan du medicinerar ditt barn.

Tillbaka

Avföring

Direkt efter födseln är barnets avföring mörkgrön och kallas mekonium eller barnbeck. Efterhand blir tonen ljusare under den första veckan. Barn som ammas får en gulaktig, grynaktig avföring med lite syrlig lukt ofta flera gånger om dagen den första tiden. Om barnet får tillägg så är oftast avföringen ljusbrun och mer illaluktande.
Så länge barnet får modersmjölk blir det inte förstoppat.

Tillbaka

Bad

De flesta barn tycker om att bada kanske för att det påminner om tiden då de låg inneslutna i livmodern av fostervatten. Men det finns också barn som inte tycker om att bada. Man behöver inte bada barnen var dag. Det räcker med att man tvättar av noga med tvättlapp en gång om dygnet. Barnets hår bör inte tvättas mer än en gång i veckan. Ha aldrig bomullspinnar i öronen på barnen. Badet ska vara så nära 37 grader som möjligt. Det finns särskilda badtermometrar som man kan köpa på Barnvagnsaffärer som visar exakt inom vilka temperaturer man bör hålla sig. Känn lite med armbågen, när det varken känns varmt eller kallt så är det förmodligen alldeles lagom. Ge barnet chans att sprattla lite i vattnet också så det inte bara blir en hygienstund. När naveln är läkt kan barnet bada med vuxen i stort badkar också. Om man har ett barn med kolikbesvär så kan bad vara rogivande likaså ifall mjölken har lite svårt att rinna till så kan amning i ett badkar vara en lösning om mammans avslag har upphört. Gör badet till en positiv upplevelse för både dig och barnet.

Tillbaka

Blöjutslag

Barnets hud kan vara känslig mot avföring och kiss som finns i blöjan och ibland kan det uppkomma så kallade blöjutslag. Detta är ofta rött och behandlas bäst med lufttorkning, tvättning, täta blöjbyten och en bra salva exempelvis Inotyol som stryks på stjärten och grenen. Skulle det inte bli bättre inom ett par dagar så kontakta BVC för ibland kan det röra sig om ett svampangrepp och då behöver man särskild medicin för att få bukt med utslagen.
Ibland kan det också vara värmeutslag som ger hudirritation. Likaså kan alltför hårt åtsittande eller för varma kläder orsaka problem.

Tillbaka

Fostersvulst

En del barn föds med en egendomlig bula, ungefär som en stor blåsa på huvudet. Det är där huvudet pressats ner genom livmodershalsen straxt innan utdrivningsskedet. Svullnaden är ytlig. Den påverkar inte barnets hjärna på något vis och försvinner så småningom. Den kallas för fostersvulst.

Om inte svulsten försvinner inom ett par dagar så kan det röra sig om något som heter "cefalhematom" som innebär att det blir en blodutgjutelse runt skallbenet. Detta i sin tur beror på att barnet ligger och skaver mot symfysen i magen. Denna bula tar en lite längre tid innan den försvinner, upp till ett par månader.

Tillbaka

Hormonplitor

Ibland kan det komma små vita prickar i ansiktet på den lille. Speciellt under de första levnadsmånaderna. De kallas för milier eller hormonplitor. De är ett tecken på an naturlig hormonomställningsprocess för såvä mor som barn efter födseln, dessa utslag försvinner av sig själv.

Tillbaka

Huden på nyfödda

Blodcirkulationen fungerar ganska dåligt på nyfödda barn. Därför är det inte alls ovanligt att främst händer och fötter intar en något blåfärgad ton. Barnet kan också vara lite rödflammigt. Detta är ingenting att oroa sig för och det kommer rätta till sig med tiden.

Ibland kan huden vara täckt med en vit, salvliknande beläggning, vernix, medan en del barn bara har lite i ansiktet och på händerna. Det är fosterfettet och det underlättar förlossningen och utgör ett skydd mot lindriga hudinfektioner. Detta fett försvinner av sig själv efter ett par dagar.

Tillbaka

Häxmjölk

Ibland kan brösten på barnen vara lite svullna och till och med läcka lite mjölk hos bådet flickor och pojkar. Det beror på att hormoner från mamman passerat moderkakan och kommit in i barnets blod. Det är fullt normalt och den så kallade häxmjölken försvinner efter några dagar. Tryck inte på brösten utan låt dem bara vara.

Tillbaka

Höftledsluxation

En del nyfödda lider av onormal rörlighet i den ena eller båda höftlederna. Med ett speciellt handgrepp kan höften mer eller mindre dras ur led. Det kallas Ortolanis tecken. Om provet är positivt hör man ett knäppande ljud när lårbenshuvudet glider på plats, Ortolanis knäpp. Instabila höfter kan obehandlade ge upphov till höftledsluxation. Det är ett tillstånd då lårbenshuvudet glider ut ur ledpannan därför att den är för grund. Därför är det viktigt att alla nyfödda undersöks straxt efter förlossningen innan barnet skrivs ut från BB-avdelningen. Behandlingen består i att barnet läggs i en speciell ställning, en så kallad Frejka-kudde, eller i skena. Denna behandling ger goda resultat.
Enstaka fall av onormal rörlighet i höftleden upptäcks först senare under det första levnadsåret. Detta kan inte undvikas, eftersom det ibland kan vara svårt att fastställa skadan. Det hjälper inte heller att man tar röntgenbilder. Ju senare det upptäcks att barnet har defekta höftleder, desto svårare är det att behandla det.
Orsaken till höftledsluxation är något osäker. Många gånger finns det flera i familjen som har det. Det verkar som om familjen är utsatt för att drabbas av åkomman. Fosterställningen i livmodern och själva födseln med sätesbjudning kan vara en bidragande orsak.
Behandlingen med kudde eller skena varar några månader. Höftledsluxation förekommer hos 0,1 procent av alla nyfödda. Sjukdomen är tre gånger så vanlig hos flickor än hos pojkar.

Tillbaka

Kaskadkräkningar

När barnen har ätit så rapar många efteråt och ibland kan det då spruta ur munnen på dem. Det är för det mesta ingen fara utan överskottet som kommer ut för att magmunnen inte täpper till så effektivt i början. Detta är vanligt.
Kaskadkräkningar visar sig oftast inte förrän efter de första veckorna och är något vanligare bland pojkar. Då brukar barnet kräka upp den mat den fått i sig efter en timme eller mer efter matningen. Händer detta efter många måltider och om barnet är hungrigt och äter ordentligt men inte går upp i vikt bör man låta en specialist undersöka barnet. Ibland kan man behöva operera den muskel som reglerar mängden mat från matsäcken och vidare ut i tarmen. Denna typ av kräkning är väldigt kraftig och till skillnad från vanlig överskottskräkning så kommer den en relativt långt tid efter matningen.

Tillbaka

Lanugohår

Den mörka hårbeklädnad som kanske täcker stora delar av den nyföddes kropp, i synnerlighet om barnet fötts för tidigt, kallas lanugohår och faller av under den följande veckan eller däromkring. Barnets huvudhår är ofta av en annan färg än det som kommer att växa ut om ett par veckor, allteftersom det ursprungliga håret försvinner.

Tillbaka

Naglarna

I börjar så är barnets naglar alldeles mjuka. Det kan vara svårt att klippa så små naglar så man kan prova med att riva av naglarna. En del mammor kan tycka att det enklaste är att bita av naglarna åt spädbarnen. Klipp naglarna rakt och var försiktig så det inte uppkommer sprickor i huden för de kan lätt infekteras.

Tillbaka

Navelbråck

Det händer ofta att nyfödda barn har en liten utbuktning vid naveln och detta brukar nästan alltid gå tillbaka av sig själv under det första året. Det beror nästan alltid på en svaghet i bindvävnaden i ringen runt naveln. Det måste ju finnas en ordentlig öppning under fosterlivets tid för att navelsträngen ska få tillräckligt med plats.
Det brukar försvinna av sig själv efter ca ett år. Om bråcket blir större eller inte försvinner bör man visa det för en läkare.

Tillbaka

Navelsträngen

Navelstumpen brukar trilla av runt 10 dagar efter barnet är fött. Det händer ibland att det blir lite infekterat och man kan lukta på naveln om det luktar friskt annars kan man be sköterskan på BVC pensla med lite lapis när navelstumpen trillat av.

Tillbaka

Platt bakhuvud

Skallbenen på en nyfödd är fortfarande mjuka och anpassningsbara. Ibland händer det att barnen blir lite platt eller snett bakhuvud när de ligger mycket på rygg. Oftast så försvinner det av sig själv. Även om barnet ska sova på ryggen så är det viktigt att man lägger barnet på magen och sidan när det är vaket. Bär man barnet så utsätts det också för mindre tryck mot huvudet. Det kan också vara bra att lägga barnet på olika håll i sängen med huvudet vid fotändan så att säga. För när barnet vaknar så vänder det sig ofta mot ljuset och blir det åt samma håll så ökar risken för belastning på samma sida av huvudet. En liten mjuk, fluffig kudde kan man ge huvudet som stöd så att inte hela belastningen hamnar på en liten del av huvudet där bak. Tänk på att lägga barnet så pass högt så att även axlarna vilar mot kudden.

Tillbaka

Ryggläge

Nyfödda spädbarn ska alltid läggas på rygg när de sover. Studier har visat att detta är det bästa med tanke på plötslig spädbarns död. När barnet är så starkt så det själv lägger sig på sidan, magen så brukar de också vara starka nog att lyfta huvudet så det kan undvika en kvävningssituation på egen hand. Tala med din BVC-sköterska om du ditt barn vänder sig själv under nätterna om vilka rekommendationer hon kan ge dig.

Tillbaka

Skorv

Vissa barn får skorv i hårbotten. Skorv är feta, brun eller gulaktiga skorpor som bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar. Det kan ta tid att få bort dessa. Detta är helt ofarligt och besvärar inte barnet. Om barnet får skorv så kan man först pröva med en tät kam att kamma loss det.
Blir det inte bättre så får man smörja in hårbotten med någon fet olja/kräm. Man kan först pröva med barnolja som man låter sitta i under en natt. Hjälper inte heller det så finns det effektivare salva att köpa på apoteket, Salicylsyrevaselin, som är receptfri.

Tillbaka

Toppig huvudform

Pannan brukar vara ganska låg och sluttande hos nyfödda barn, men en del har långsträckta, toppiga huvuden. Det beror på att huvudet omformats om barnet legat i vidöppet läge. Om barnet fötts med ansiktsbjudning brukar det vara ganska uppsvullet och mörbultat, men det försvinner så småningom.

Tillbaka

Torsk

Torsk är en svampinfektion som spädbarn ofta får. Man känner igen den genom att barnet får en vit beläggning på tungan, gommen och kindernas insida. Det gör inte ont men har barnet mycket torsk kan det få svårt att äta. Förebygg genom att rengöra eventuella nappar noggrant. Har barnet fått svamp så koka napparna.
Om det är svårt att få bukt med torsken så rådfråga BVC eller läkare om vilket svampmedel du bör använda. Det finns både svampmedel som man penslar på och flytande medicin som ska sväljas. Torsk i munnen följs ofta av svamp i stjärten via magtarmssystemet och kan även smitta mammans bröst vid amning. I så fall kan både barnets mun och brösten behöva en behandling. Ett gammalt "husmorsknep" mot detta är att pensla barnets mun och eventuellt ditt eget bröst med Wischyvatten.

Tillbaka

Utomhusvistelse

Barnet mår bara bra av att få vara utomhus. Det sover bättre och luftvägarna stärks. Om temperaturen är under tio minusgrader bör spädbarnet inte stå utomhus i vagnen utan då är det bättre om man istället släpper in frisk luft. På vintern måste barnet kläs ordentligt och sova i en varm åkpåse när det är utomhus. Det är speciellt viktigt att försöka vistas en tid utomhus under vinterhalvåret så barnet får tillräckligt med sol på sig för att bilda D-vitamin.
På sommaren måste man tänka på att alltid ställa vagnen i skuggan. Ett insektsnät kan vara bra att införskaffa till vagnen. Ställ om det är möjligt gärna vagnen så att barnet kan titta upp i ett träd eller något eftersom ett träds rörelse eller annat kan kännas fascinerande och rogivande för barnet.

Tillbaka

Ögonsvullnad

Ögonlocken på nyfödda kan vara svullna på grund av att tårkanalerna är trånga. Svullnaden brukar gå ner efter ett par dagar.

Tillbaka

Öronont

När barnet skriker oförklarligt så kan det ibland röra sig om öroninflammation. Typiskt är att barnet vaknar och skriker omedelbart efter man lagt det eller när barnet läggs vid bröstet/famnen och börjat suga. Det beror på förändringar i lufttrycket i örat när man lägger barnet ner.
Det är relativt ovanligt att spädbarn får öroninflammation men när det händer behöver barnen antibiotika. Tre av tio barn får öroninflammation under första levnadsåret.

Tillbaka

 

 

Denna sammanställning ska inte under några omständigheter ses som någon medicinsk handbok utan enbart som en hjälp för våra medlemmar. Kontakta alltid MVC, BVC eller din läkare i första hand när du har några frågor. Kontakta gärna BabyBoom genom E-post om det finns någonting ni undrar över.
Extra information

Generated in 0.005 seconds in which 0 seconds were spent on a total of 2 queries. Zlib compression enabled.

Annonsera på BB | Kontakta BB | Abuse | Regler
Copyright © Babyboom.nu