BB>Infobyrån>Barn Efter förlossningen|Sjuk|Barnvagn|Solen|Tänder|Säkerhet|Amning|Inskolning|Babysim  
Babysim

Babysim

Babysim handlar om samvaro, att umgås tillsammans i vattnet. I vattnet
umgås man på samma nivå, på barnens villkor. Men babysim kan vara så mycket mer än så. I vattnet kan barnet utföra helt andra rörelser än på land. Genom att man tidigt börjar vistas i vattenmiljön blir barnet också vattenvant. Med vattenvanan måste också respekten för vatten läras in. Dykövningar gör man för att barnen skall lära sig hålla andan viljemässigt under vattnet. Under vattenytan kan barnen tidigt ta sig fram vilket ger barnen en känsla av frihet! När barnen kan hålla andan behöver inte föräldrar och barn oroa sig för att barnet skall hamna under ytan. Babysim ska alltid ske på barnens villkor. Det är barnens nyfikenhet som skall driva det till att prova nya övningar.

Man skall aldrig tvinga barnen att göra något som det inte tycker om. Babysim får inte på något vis bli en fråga om prestation eller tävling mellan föräldrar.
När barnet är riktigt litet finns en skyddande dykreflex som gör att barnet inte får vatten ner i luftvägarna när det hamnar under vattnet. GEnom att man ger barnet en signal innan man drar det under vattnet lär barnet sig genom betingad inlärning att viljemässigt själv hålla andan. När barnet väl har lärt sig hålla andan själv har inte reflexen någon betydelse.
Även barn som är äldre och inte längre har någon reflex kan börja babysimma och dyka. Äldre barn lär man succesivt genom härmning att hålla andan under vattnet. Det är aldrig för sent för att börja babysimma.


Alla barn som av sina föräldrar uppfattas som friska kan babysimma. Men även för barn med olika typer av handikapp kan babysim vara utomordentligt bra. I dessa fall skall barnets läkare tillfrågas innan badet startas.
Barnet ska väga mer än 4 kg och ha naveln läkt ordentligt innan man börjar babysimma. Detta för att man skall hinna se att barnet går upp i vikt ordentligt, och man då vet att barnet i stort mår bra. Dessutom för att barnet skall ha lite isolerande fett så att det kan hålla värmen. Man vill att barnet skall ha hunnit bli ca 6 veckor innan man börjar bada i bassäng. Någon övre gräns finns inte. Vissa familjer tycker det är bra att börja så tidigt som möjligt. Andra tycker att man får mer respons från barnet om man börjar när barnet är lite äldre. Oftast är det dock svårt att styra eftersom många babysim endast startar kurser vid vissa tidpunkter under året.

Olika babysim har lagt upp sin verksamhet på lite olika sätt. På de flesta av de godkända babysimmen finns organiserade kurser då man gemensamt i en grupp går igenom nya övningar enligt en kursplan. Det vanliga är att man betalar för en badperiod eller kurs (ofta 7-10 ggr) i taget. Kostnaden varierar över landet och beroende på vilken typ av verksamhet man bedriver. Badtiden skall högst vara 30 minuter per gång. De första gångerna kan dock barnet bli trött betydligt snabbare. Respektera det!

När ni bestämt er för att babysimma är det bra att börja förbereda er hemma. Det gör ni genom att bada tillsammans i badkaret. Det är mycket bra om ni kan vänja ert barn vid att få vatten över huvudet och ansiktet redan innan ni kommer till babysimmet. Att duscha tillsammans är också ett mycket bra sätt att umgås i vatten. Öva dock inte dykning hemma i badkaret. Tänk på vilka signaler ni ger barnet. Vsia att det är roligt att bada och att även ni kan få vatten över huvudet! Det är också bra om ni har möjlighet att besöka badet innan ni skall bada första gången. På så sätt får barnen en möjlighet att gradvis vänja sig vid den nya miljön.


I bassängen skall barnet inte ha någon blöja på sig utan en babysimbyxa. Det är mytcket ovanligt att barnen bajsar i vattnet - troligen för att de är så upptagna med upptäckandet av vattenmiljön. Men om det ändå skulle inträffa är det viktigt att byxan håller tätt.

Källa och för mer information så du kan hitta till föreningar som bedriver babysim läs mer på Svenska Babysimförbundet

Extra information

Generated in 0.004 seconds in which 0 seconds were spent on a total of 2 queries. Zlib compression enabled.

Annonsera på BB | Kontakta BB | Abuse | Regler
Copyright © Babyboom.nu