• Positiva tecken på att amningen fungerar
 • De första dagarna
 • Amningen under den första tiden
 • Besvärliga bröstförändringar • Positiva tecken på att amningen fungerar vid hemkomsten från BB

 • Nyfödda vill gärna amma med 1-3 timmars intervall, oftast 10 gånger per dygn


 • Barnet har ofta samma dygnsrytm som under graviditet och vill amma oftare på kvällar och nätter


 • Barnet ammar lugnt på bröstet. Suger kraftiga tag och det hörs att barnet sväljer


 • Barnet kissar ofta. Blek, luktlös urin.


 • Barnet bajsar gult vid 4 dagars ålder.


 • Nöjd och tillfreds för det mesta (gnäller och gråter inte ständigt)


 • Pigg och intresserad emellanåt.


 • Källa: Amningshjälpen

  Moa, alldeles ny

  Tillbaka

  De första dagarna

  Den första mjölken som kommer kallas för råmjölk, kolostrum. Under de första dagarna går denna över gradvis till vanlig mjölk. Råmjölk har unika egenskaper. Den innehåller mera protein och mindre fett och kolhydrater än mjölken har fortsättningsvis, så barnet behöver bara lite grann för att få en god näringsmässig start. Den första mjölken innehåller också större proportioner av ämnen som skyddar ditt barn mot infektioner. Barnet får bara i sig små mängder råmjölk men den hjälper till att bygga upp ett starkt immunförsvar för barnets del. Råmjölken är också laxerande och ser till så att mekonium, i tarmen drivs ut så fort som möjligt. Om det dröjer länge ökar risken för att bebisen ska få gulsot.

  För att få igång amningen är det viktigt att försöka stå emot att ge barnet tillägg de första dagarna. Om man ger ersättning eller kokt vatten så vill barnet ligga kortare tid vid bröstet vilket då innebär att brösten inte stimuleras till att bilda mer mjölk. Hur mycket mjölk som bildas beror på hur ofta, kraftigt och hur länge barnet suger på brösten. Vill man att det ska komma mer mjölk så lägg till barnet så ofta du kan.

  Tillbaka


  Amningen under den första tiden

  För att enklast få allt att fungera så gäller det att följa barnet och låta barnet bestämma dygnsrytmen under den första tiden. Amningen kan kännas väldigt påfrestande och det krävs ett gott mått av självförtroende för att få det att fungera.

  Efter ett par veckor är det relativt vanligt att man som förälder drabbas av panik när man märker hur barnet plötsligt tycks vara hungrigt dygnet runt och verkar vilja suga utan uppehåll. Det fanns en lång tid som amning endast var mat förr och man får fortfarande ofta höra kommentarer som: "Ska du ge barnet mat nu igen" vilket kan kännas påfrestande. Barnet kan inte klockan och har ingen urskiljning på natt och dag och äter inte givna tider på dygnet. Det bästa du kan göra är att erbjuda mat när barnet verkar vilja ha oavsett om det är en kvart, timme eller tre timmar sedan barnet fick bröstet sist.

  Ett nyfött barn är vaket ungefär en tredjedel av dygnet och fördelar sin vakenperiod i stort sett lika mellan natt och dag, i korta sovperioder slumpvis utspridda över dygnet.
  Problem kan uppstå den första tiden. Men får man bara snabb hjälp så brukar det gå över. Man behöver tro på sin kropps förmåga och vara beredd på att amningen inte alltid fungerar friktionsfritt. Efter en tids amning brukar det gå betydligt lättare för de allra flesta.

  Det är mycket individuellt hur länge och hur mycket barnen vill amma. En del barn äter klart på fem minuter medan andra verkar vilja ligga mest hela tiden vid bröstet. Det är normalt vilket som. Det kan bero på att barnen som ligger längre också har längre pauser mellan sugandet etc. Man får inte glömma bort att amma inte bara är mat utan också närhet, trygghet och värme för barnet.

  Man vet att barnet är mätt och nöjt när det självmant släpper bröstet. Det är inte nödvändigt att de äter från bägge brösten var mål. En del barn kan äta ena bröstet ena målet och nästa mål tömmer de det andra bröstet. För att se till att barnen är riktigt nöjda kan man efter barnet släppt bröstet och fortfarande är vaket försöka rapa barnet och eventuellt göra ett blöjbyte för att få barnet att kvickna till en aning så man kan pröva att ge det lite till.

  Om ditt barn verkar ha svårt att hålla sig vaket under amningsstunderna kan man pröva med att massera barnets handflator, det stimulerar sugreflexen och brukar få barnet att piggna till en aning. De allra flesta barn somnar under amningen. Som förälder blir man ofta orolig över att barnet somnar från maten och undrar om de får tillräckligt med mat i sig. Så länge barnet går upp i vikt, kissar sex till åtta tunga blöjor om dygnet, själv vaknar och vill suga kan du vara lugn.

  Många föräldrar upplever också att deras barn nästan oavbrutet vill äta under kvällarna. Många barn är, liksom när de låg i magen, lite livligare och stökigare då och vill suga ofta. Bröstmjölken är, helt naturligt, inte lika fet då som på förmiddagarna och barnet kan använda kvällarna till att stimulera så att de får upp bröstmjölksmängden. Man kan också se det som en träning inför kommande nätter. Om barnet ska sova mer under nätterna så gäller det att få i sig mer under dagarna och framförallt kanske då under kvällen.

  Tillbaka


  Besvärliga bröstförändringar

  I början kan brösten kännas sprängfyllda och göra ont utan att det behöver betyda att man har mjölkstockning eller andra komplikationer. Det tar helt enkelt ett tag för brösten att anpassa sig till sin nya uppgift. Det finns en del hjälpmedel man kan använda för att göra denna tid mindre smärtsam:

 • Fetvadd eller värmedyna kring brösten kan lindra det onda


 • En BH som lyfter upp bysten och inte trycker på mjölkgångarna någonstans. Använd aldrig bygel-BH när du ammar för dessa kan klämma mjölkkanalerna och orsaka onödig smärta.


 • Att värma brösten framför värmelampa en stund kan underlätta mjölkflödet


 • Bröstmassage, om du tycker det är behagligt. Med massage i det här fallet menas en lätt strykning ut mot bröstvårtan i samband med att barnet suger. Den effektivaste massagen brukar annars vara att sitta och duscha varmt över brösten.


 • Du kan mjölka ur försiktigt före amningen om du upplever att barnet inte kan få tag om bröstet


 • Oxytocinspray 5 minuter före amning/urmjölkning kan användas för att mjölken ska rinna lättare. Detta kan användas någon gång om du har det mycket besvärligt. Kontakta BVC och rådgör med dem
 • Tillbaka

  Denna sammanställning ska inte under några omständigheter ses som någon medicinsk handbok utan enbart som en hjälp för våra medlemmar. Kontakta alltid MVC, BVC eller din läkare i första hand när du har några frågor. Kontakta gärna BabyBoom genom E-post om det finns någonting ni undrar över.
  Extra information

  Generated in 0.005 seconds in which 0 seconds were spent on a total of 2 queries. Zlib compression enabled.

  Annonsera på BB | Kontakta BB | Abuse | Regler
  Copyright © Babyboom.nu