• Rätt tag
 • Kostråd till familjer med särskilt stor allergirisk
 • Nattamning
 • Syskonsvartsjuka
 • Arbeta och amma?
 • Läkemedel och amning
 • Bra att veta
 • Mammans sömn • Hur får barnet rätt tag?

 • Vänd barnet mot din kropp så att barnets mage ligger mot din mage.


 • Ha barnets mun framför vårtgården, gärna med vårtan riktad uppåt mot barnets överläpp.


 • Vänta tills barnet själv gapar stort. Du kan få barnet att gapa genom att du rör vid barnets överläpp med din bröstvårta.


 • När barnet gapar stort och sträcker ut tungan så för barnet nära din kropp och håll stadigt om barnets rygg så att den hålls rak.


 • Barnet ska ha tag en bit upp på vårtgården med utåtvikta läppar. Hakan ska ligga mot ditt bröst. När barnet suger så ska käkmusklerna arbeta.


 • Genom att stoppa ett finger i barnets mungipa, så att luft kommer in så kan du avbryta amningen ifall det gör ont. Efter detta kan du låta barnet ta ett nytt tag.


 • Om du sitter upp kan du gärna göra det lite framåtlutad.

 • Nöjd med tillvaron, Isaac ca 3 veckor

  Vanliga misstag

  Om barnet tar ett felaktigt grepp om brösten kan det bero på att man lyfter bröstet till barnet istället för att låta barnet komma till bröstet. Många gånger kan man också hålla sina fingrar ivägen när barnet ska ta tag i bröstet. Försök undvika att hålla fingrarna för nära vårtgården. Har man en tung byst kan man hålla underifrån.
  En del barn suger in bröstvårtan med läpparna innan det gapar stort. Detta kan man se genom att titta på barnets kinder. Om dessa sugs in så låt barnet ta ett nytt tag.

  Man vill ofta försöka gosa in barnen i filtar och annat men försök undvika detta eftersom detta ökar avståendet mellan dig och barnet. Amma gärna hud mot hud.
  Undvik också att trycka barnets huvud mot bröstet. Använd istället barnets rygg som stöd. I vissa fall kan barnet om man trycker mot huvudet reagera genom att kämpa emot amningen.

  Tillbaka


  Kostråd till familjer med särskilt stor allergirisk

 • Försök enbart amma i helst sex månader eller något längre.


 • Om barnet måste få tillägg före 3-4 månaders ålder, använd så kallat hypoallergent tillägg


 • Introducera inte starka allergen, som ägg eller fisk, förrän efter ett års ålder


 • Var försiktig med röda och gula bär, frukter och juicer eftersom dessa lätt ger hudbesvär


 • Har barnet misstänkta, svåra magbesvär eller eksem under amningsperioden kan du försöka ta bort mjölk, mjölkprodukter, ägg, bär, frukt och juice ur din kost under cirka två veckor för att se om detta inverkar på barnet. Rådgör alltid innan detta sker med BVC.
 • Tillbaka


  Några tips inför nattamning

  För att hjälpa spädbarnet att upprätta en dygnsrytm som är anpassad för livet utanför livmodern finns det en del du kan tänka på när det är dags för nattamningen.

  Undvik exempelvis att tända lamporna på nätterna. Om du behöver ljus så ha en liten nattlampa tänd i rummet. Försök också att inte ha alltför mycket ögonkontakt med barnet när det är natt. På så vis hjälper barnet att upprätta en dygnsrytm genom att du markera att det är skillnad på dag och natt och att nätterna inte inbjuder till social kontakt och lek till skillnad från dagen.
  Om inte barnet har bajsat på natten så kan det vara idé att försöka undvika blöjbyte under nätterna i möjligaste mån. De flesta barn reagerar inte på att ha samma blöja natten igenom. När de börjar sova hela nätterna så småningom så kommer de ju också ha samma blöja hela natten. När man tar upp dem på skötbord vaknar de flesta barnen till. Måste du byta så försök göra detta i svag belysning kanske på en provisorisk skötplats nära sängen på golvet i sovrummet.

  Framförallt i början av amningstiden kan man bli ganska så rejält törstig. Då kan det vara praktiskt att ha ett stort glas vatten redo vid sängen redan när du går och lägger dig för att slippa stiga upp och dricka. Om du sitter upp kan det vara skönt att ha en filt eller något att lägga om axlarna under amningsstunderna nära till hands.

  Det allra enklaste är att ligga ner och amma på nätterna om det är möjligt. Är man trött så kan det till och med vara så att man slumrar till eller till och med sover gott under tiden man ammar och vaknar till då barnet eventuellt signalerar att det är dags för nästa bröst. Tänk på att om du somnar med barnet i sängen så vidta preventiva åtgärder för att barnet inte kan ramla ner från sängen under natten. Ingen tror att detta ska hända just dem men det händer relativt ofta ändå.

  En del undersökningar har pekat på att mamman får en effektivare sömn om hon sover med barnet nära intill sig under nätterna. Detta skulle då bero på att mamman synkroniserar sin sömn med barnets. Barn under ett år sover ytligare än vad vi andra gör och kommer fler gånger upp till ytan i den lätta REM-sömnen. Mammor som har barnen nära sig under nätterna kommer efter ett tag att ofta befinna sig i den lätta REM-sömnen när barnen vaknar för nattamning vilket i sin tur gör att man inte blir lika trött av att vakna.

  Hur länge barnet vaknar för att nattammas är mycket individuellt. En del barn börjar redan efter en kort tid att sova över nattmålen. Det är i regel endast barn med ovanligt låg eller också hög födelsevikt som behöver väckas på nätterna för att ammas framförallt den första tiden. De flesta barn kommer nog dock att fortsätta vakna under en del månader för att äta på natten. Några barn sover inte en hel natt förrän långt efter amningen är avslutad. Det finns inga generella regler för detta. Tröttheten kan kännas överväldigande så tänk på att prioritera din sömn den första tiden och sov när barnet sover. Hushållsbestyr och andra måsten får komma i andra hand.

  Tillbaka


  Vad gör jag för att undvika syskonsvartsjuka

  Försök att få det äldre barnet delaktigt i omsorgen om den nyfödde genom att förmedla en positiv inställning. Ju mer barnet får vara delaktig desto mindre risk är det för syskonsvartsjuka. Be storasyskonet att hjälpa till efter förmåga när det gäller att ex. hämta blöjor, filtar, ta på strumpor etc. Gör barnet till en bundsförvant och beröm syskonet extra mycket. Om det är tätt mellan barnen så kan man ge det äldre barnet en babydocka samtidigt som man kommer hem med den nyfödde. Barn härmar ofta de vuxnas beteende och får de en liten babyblöja till dockan så kan de pyssla med det under tiden man själv byter på bebisen etc.

  De allra flesta barn har en inbyggd sympati mot små barn. I extrema fall där barnen inte accepterar rollen som hjälpredor kan det vara effektivt att vid något enstaka tillfälle låta den nyfödde ligga och vara ledset en stund tills storasyskonet uppmanar mamma eller pappa att ta upp barnet och trösta det. De känner sig då inte åsidosatt utan som anledningen till att barnet släpps in i gemenskapen. Många gånger så är vi väldigt överbeskyddande mot det nyfödda barnet och man vinner i längden om man kan bita ihop och låta syskonets lite mer hårda klappar få "störa" barnet i början även under amningsstunderna. Ofta reagerar inte den nyfödde på detta alls i den utsträckningen som vi föräldrar tenderar att göra. När syskonet ojar sig över skrik och över den tid syskonet tar så håll med. Syskonet behöver känna att den inte är ensam om att tycka det är jobbigt med skrik och över att det tar tid från den tidigare ostörda relationen.

  Ibland kan amningen ta tid och det kan upplevas långtråkigt för syskonet att vänta på mamma och det ammande barnet. Ha gärna lite leksaker, kritor, papper, pussel och annat lekmaterial inom bekvämt räckhåll vid amningen för att kunna sysselsätta storasyskonet. Ofta går det lättare om mamman sitter hos det äldre barnet, till exempel på golvet i lekrummet.

  Att ligga och amma ger också bra möjligheter att vara alla tillsammans. Man kan då passa på att läsa en saga för det större barnet och göra detta till en speciell mysstund för hela familjen.

  Ingen hindrar att det större syskonet har kompisar hos sig, bara ljudnivån inte blir så hög att det lilla barnet får svårt att koncentrera sig på amningen. Många tycker att spädbarn med storasyskon blir tåligare och mindre lättstörda än förstabarn. Det gäller såväl sömn som amning. Barnen är vana med ett visst bakgrundsorl från tiden inne i magen.

  Försök undvik att känna dåligt samvete över det större syskonet. Barn känner av detta väldigt väl och signalerar man att det är synd om det större barnet för att man kommit hem med ett litet syskon så kommer barnet alldeles säkert själv att ammanna denna föreställning.

  Tillbaka


  Arbeta och amma?

  I Sverige finns det en lag (Svenska Författningssamlingen (SFS)1995:584) som säger att en ammande mamma har rätt att gå ifrån arbetet för att amma sitt barn eller för att pumpa ur mjölk.
  Om man vill fortsätta att amma och i huvudsak ge barnet bröstmjölk så bör man mjölka ur för hand eller pumpa ut ungefär de tiderna som man skulle ha ammat barnet eller då brösten spänner för att bibehålla mjölkproduktionen. Mjölken ska förvaras i kylskåp på arbetsplatsen eftersom den annars måste kastas bort.
  Många fortsätter att amma sedan de börjat arbeta igen på kväller, mornar och nätter. Det brukar fungera bra utan att man behöver mjölka ur brösten under dagen. Så vill man så finns det goda förutsättningar för att fortsätta amma även om man återgår tidigt till arbetet.

  Tillbaka


  Läkemedel och amning

  Rådgör alltid med din läkare angående medicinering under amningstiden. Påpeka alltid vid läkarbesök att du ammar. Undvik nya läkemedel som saknar uppgifter om påverkan vid amning. Amma straxt innan du tar medicinen eftersom läkemedelnivåerna är som lägst i blodet just då och därmed som lägst också i bröstmjölken.

  Tillbaka


  Bra att veta

 • Om du vill att barnet ska släppa bröstet så stoppa in ett finger i mungipan på barnet så att det kommer in luft


 • Tvätta aldrig bröstvårtorna med tvål och vatten, vare sig före eller efter amning


 • Lufttorka gärna bröstvårtorna en stund efter varje amning. Kläm ut en droppe bröstmjölk och stryk den över vårtan och låt torka. Bröstmjölken är bakteriedödande och läkande och kan även användas för spädbarnsvård vid exempelvis ögoninfektioner hos barnet, röd stjärt, som näsdroppar etc.


 • Bröstmjölk håller sig ca tre dygn i kylskåp och sex månader i frysen. Om du inte ska använda bröstmjölken omedelbart bör du kyla den så snabbt som möjligt. För att förhindra bakterietillväxt ska du aldrig hälla ihop varm och kall mjölk utan kyl den först.


 • Värm bröstmjölken i vattenbad, inte i mikrovågsugn eftersom den då blir väldigt ojämnt uppvärmd vilket kan leda till att en de skyddande immunämnena förstörs. Upptinad bröstmjölk kan lukta lite konstigt när man tinar den (lite kräk eller härsket) men är inte dålig för det.

  Tillbaka


  Mammans sömn

  Det kan vara väldigt tröttsamt med en liten bebis. Nyfödda kan inte skilja på dag och natt. Om du går och lägger dig i vanlig tid och håller igång hela dagarna med en massa måsten så kommer du antagligen bli väldigt trött.
  I början måste man ta alla chanser till att vila och sova hela dygnet, också tider då man normalt inte brukar vila. Du kanske har svårt att somna men vila kan man alltid göra.
  Extra sömn får man lättast direkt efter amning. Det fungerar oftast väldigt dåligt när man tänker att man bara ska göra vissa saker, det slutar nästan alltid med att det inte blir någon vila alls. Passa på och sov när barnet sover. Har du syskon hemma till barnet så gör den här stunden till en lugn stund med lugna aktiviteter exempelvis lässtund så du får din vila ändå. Detta uppskattas inte minst av det lite äldre syskonet.

  Tillbaka

 • Denna sammanställning ska inte under några omständigheter ses som någon medicinsk handbok utan enbart som en hjälp för våra medlemmar. Kontakta alltid MVC, BVC eller din läkare i första hand när du har några frågor. Kontakta gärna BabyBoom genom E-post om det finns någonting ni undrar över.
  Extra information

  Generated in 0.007 seconds in which 0 seconds were spent on a total of 2 queries. Zlib compression enabled.

  Annonsera på BB | Kontakta BB | Abuse | Regler
  Copyright © Babyboom.nu