BB>Infobyrån>Gravid>Graviditetskalender << 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42  
TextAnnons

Vecka 42

Mamman:

Nu är det inte roligt längre. Du har ont i ryggen. Grannarna och släkten frågar om du inte tänker föda snart. Sätt på telefonsvararen med ett meddelande om att du kommer att höra av dig när det blivit något. Kom ihåg att du inte kommer att vara gravid för evigt alla barn kommer ut någon gång. Inte förrän nu räknas det som att du gått över tiden om du inte fött än. Man kan inte se allt som behöver vara klart inför en förlossning genom en gynekologisk undersökning. Kanske du bör fråga angående och sätta dig in i olika metoder för igångsättning även om det bara är 3-4 % som går över mer än två veckor. Det är i allmänhet ingen fara för barnet att gå över tiden men man bör ändå vara uppmärksam på att fostret rör sig ungefär lika mycket som förut. Ibland händer det att barnet inte växer som det ska och att det skulle ha det bättre utanför livmodern. I de fallen så blir du igångsatt. Passa på att använd de oväntade dagarna till att göra saker som att gå på promenader, äta ute på restaurang, gå på bio och njut av de sista dagarna det kommer du inte att ångra efteråt.

Barnet:

Barnet växer inte så hemskt mycket efter vecka 37-38. En del barn förlorar till och med en del vikt efter 42 veckor. Har inte barnet kommit än får du börja gå på kontroller på specialist mödravården, där gör de ultraljudskontroller för att se hur flödet i navelsträngen är och för att mäta fostervattenmängden. Man kör också en CTG-remsa; man sätter två plattor på magen, dessa registrerar fostrets hjärtljud och eventuella sammandragningar.
Mycket få barn räknas som överburna även om de föds väldigt sent som i vecka 44. Överburna barn blir de barn som inte får tillräckligt med näring från moderkakan och därför börjar tära på sitt eget underhudsfett. När barnen föds så har det ett hudöverskottt. Följden blir att huden ser röd och skrynklig ut. En del barn kan till och med fjälla.
Den vanligaste orsaken till att man beslutar sig för en igånsättning av förlossningen är att fostervattnet börjar tryta. Var uppmärksam på sparkar och ifall de ändrar sig till karaktären. Ring i så fall och rådgör med förlossningen. Detta gäller både ifall du känner färre och otydligare sparkar och när du känner dem mycket tydligare. Riskerna med att gå över är just att moderkakan slutar att förse fostret med näring eller tvärtom att den fortsätter att i samma nivå som tidigare ge näring och då resulterar det ofta i stora barn som kan medföra besvärliga och långdragna förlossningar. Samtidigt ska man inte glömma att barnmorskor är mer övertygad att det har med värkarbetet mer än vikt på barn hur förlossningen blir.
Håll ut - förr eller senare kommer alla barn ut. Även ditt - trots att det antagligen inte känns så just nu.NettanMalmös mage i vecka 42
Extra information

Generated in 0.007 seconds in which 0 seconds were spent on a total of 2 queries. Zlib compression enabled.

Annonsera på BB | Kontakta BB | Abuse | Regler
Copyright © Babyboom.nu