Åderbråck när du är gravid

Åderbråck under graviditeten innebär att venerna under huden har svullnat och blodkärlen utvidgats onormalt. Åderbråck förekommer främst i benen eller ändtarmen hemorrojder, men kan även förekomma i underlivet. I benen bildar de ett blått nätverk under huden. Vissa känns inte alls men andra kan leda till en trötthetskänsla i benen, klåda, krypningar och smärta.

För att undvika att få åderbråck i benen så tänk på att inte sitta i sådana ställningar som gör att blodet kan samlas i benen till exempel att sitta med benen i kors eller med låren tryckta in mot stolskanten. Fotgymnastik är bra för blodcirkulationen. Lägg upp fötterna högt och undvik att stå upp för länge. En rejäl stödstrumpa kan göra så benen känns bättre vid svullnader.
Besvären i underlivet kan lindras genom att man virar in lite krossad is i en ren näsduk och knyter till den och lägger den mot det ömma stället.
Åderbråcken på benen kan fortfarande vara kvar efter graviditeten medan de som man får i underlivet brukar försvinna. Försvinner de inte efter graviditeten så behandlas det lättast med en operation.