BB>Infobyrån>Gravid>Graviditet FAQ v0-v12 | v13-v25 | v26-v38 | + v39-v42 | Bra att veta  

FAQ Första trimestern v 0-v 12

Under de första tre månaderna så anpassar sig kroppen efter den nya graviditeten. Så här tidigt syns det inte att du är med barn och det kanske inte heller märks någon större förändring. Men snart nog kommer antagligen hormonerna att påverka dig och det kan komma en period med extrem trötthet, illamående som plågar dig, humörsvängningar som du inte känner igen och dessutom kan det påverka din sexlust, aptit och mycket annat. Här är lite av de saker du kanske funderar över under den första delen av din graviditet:


 • Bastubad
 • Kön - vilken sort blir det?
 • Blödningar
 • Livmodern växer
 • Brösten under graviditeten
 • Magar - skillnaden på magar och magar
 • Flytningar
 • Mat - Livsmedelsverkets rekommendationer
 • Fosterdiagnostik
 • Missfall - hur vanligt är det?
 • Förstoppning
 • Sex - kan det skada barnet?
 • Graviditetstest
 • Solarium?
 • Halsbränna
 • Tidiga tecken på graviditet
 • Hormonomställning i kroppen
 • Toxoplasmos
 • Humörsväningar
 • Tvillingar
 • Illamående och trötthet
 • Urinvägsbesvär
 • Inskrivningssamtalet
 • Yrsel
 • Järnvärdet
 • Åderbråck
 • Karpaltunnelsyndrom/Domningar
 • Ökning i vikt under graviditeten
 • Kramp och håll • Bastubad - är det ofarligt?

  Här finns det lite olika bud. En del anser att bastubad är helt ofarligt under graviditeten medan andra säger att det inte alls är bra för fostret.

  Du har en förhöjd kroppstemperatur under din graviditet så det är inte så säkert att du tycker bastubad är speciellt skönt. Man rekommenderar bastubad i lägre temperaturer än vanligt under graviditeten i så fall. Om man har feber så ska man definitivt inte basta. För långa bastubad och för hög svettning kan göra dig illamående och yr på grund av vätskebrist.

  Andra uppgifter pekar på att bastubad kan orsaka fosterskador i synnerhet på nervsystemet. Detta skulle då bero på att kroppen, när den utsetts för extremt höga temperaturer under en längre tid, blir överhettad och att detta i sin tur kan påverka barnet. Av samma anledning skulle man då också undvika både att bada i bubbelpooler. Men som sagt det finns motstridiga uppgifter angående om det är farligt eller inte.

  Tillbaka

  Blödningar

  Vid en riklig blödning under graviditeten ska du alltid kontakta sjukhus och under de sista tre, fyra månaderna före beräknad förlossning ska du söka läkare även vid mindre blödningar så att diagnos kan ställas. Rådgör alltid med din barnmorska även om blödningarna senare upphör.

  Hur pass allvarlig blödningen är kan bero på när i graviditeten den uppkommer och var den kommer ifrån samt hur den ser ut. En del kan ha blödningar till och från hela graviditeten medan de för andra kan betyda att det är ett missfall på gång. En blödning behöver absolut inte betyda att det är något fel på fostret.

  Om det är i början av graviditeten som blödningen uppstår så kan det vara små blödningar som kommer från livmoderslemhinnan och de är inte ett dugg hotande för fostret. Dessa beror på att slemhinnan är mer blodfylld och har lättare att blöda rent allmänt under en graviditet.

  En del undersökningar tyder på att risken för blödningar ökar under den period som du egentligen skulle ha haft din menstruation. Lättare blödningar kan också bero på en infektion och behöver behandling för denna. Under tiden, direkt efter eller en kort tid efter samlag kan det också uppstå en rödbrun blödning. Detta är troligtvis bara ett tecken på en ökad känslighet i livmoderhalsen. Detsamma gäller om du nyligen genomgått en vaginal undersökning.

  En kraftigare blödning kan betyda missfall särskilt om den är förenad med sammandragningar och smärtor. Blödningar kan också indikera på utomkvedshavandeskap och druvbörd.

  Får du en blödning sent i graviditeten och den är röd med färskt blod så kan det vara ett tecken på att förlossningen är nära. Är den dessutom blandad med slem så är det sannolik slemproppen som gått. Denna blödning kallas för teckningsblödning och är ett tecken på att förlossningen satt igång. Den uppkommer på grund av att livmoderhalsen börjat utvidgas.

  En blödning ska man alltid ta på allvar. Det händer i ett fåtal fall att en bit av eller hela moderkakan lossnar och då är tillståndet akut. Tänk på att vid de tillfällena du är osäker så är det alltid bästa att åka in för en koll så du slipper sitta hemma och oroa dig.

  Se även:
  Missfall.

  Tillbaka

  Brösten under graviditeten

  När du blir gravid ökar hormonerna östrogen, progesteron och prolaktin i kroppen och brösten svarar med att växa för att förbereda mjölkproduktion. I början av graviditeten så kan vårtgårdarna anta en mörkare färg på grund av pigmentförändringar. Under de första tre månaderna av graviditeten kan brösten bli riktigt ömma och räknas som ett ganska säkert graviditetstecken. Det kan vara väldigt plågsamt för en del med de ömmande brösten. Man går nästan omkring och spänner armarna för att skydda brösten så ingen kommer åt att råka snudda vid dem. Detta brukar bli bättre efter de första 3 månaderna.

  I normala fall väger bröstet ca 200 gram. Under graviditeten växer brösten och kan till och med växa till sin dubbla sin storlek. Under graviditeten väger ett bröst ca 400-800 gram och efter graviditeten om du ammar så kan varje bröst väga ca 800 gram eller mer. Växer brösten snabbt så kan det hända att du får bristningar på brösten. Dessa bleknar med tiden men går aldrig riktigt bort.

  På en del kvinnor är ena eller båda bröstvårtorna lite indragna och du kanske kan undra ifall det verkligen går att amma i så fall. Man brukar säga att ifall bröstvårtorna står ut när du blir sexuellt upphetsad så kommer det inte bli några problem när du ska amma. Det är inte säkert att det blir problem i annat fall heller men du får kanske jobba lite mer för att få det att fungera. Detsamma gäller bröstopererade kvinnor. Det är inte helt omöjligt att det fungerar bra med amningen men i vissa fall kan det visa sig att kanske det endast är möjligt att amma från ena bröstet, vilket går alldeles utmärkt.

  Tillbaka

  Flytningar

  Man kan få ökade flytningar under en graviditet Det beror på att vävnaderna i slidan är mer blodrika men huvudorsaken är en ökad slemproduktion i livmoderhalsen. Detta tillsammans med avstötningen av celler i slidan gör att man kan få ökade flytningar under graviditeten.

  Om flytningarna luktar illa och blir missfärgade kan det vara en svampinfektion. Flytningarna kan då vara lite vita och tjocka och dessutom ge klåda och slidan blir röd och öm. Sluta ät socker och vitt mjöl och ät mycket fullkornsbröd, frukt, grönsaker och protein. En svampinfektion kräver medicinsk behandling, ibland också av partnern. Receptfria medel finns att köpa på apoteket, rådgör med din barnmorska. Filmjölk och yoghurt kan lindra klådan tillfälligt.

  Tillbaka

  Fosterdiagnostik

  Fostervattenprov/moderkaksprov görs för att fastställa fostrets kromosomuppsättning. Det vanligaste kromosomfelet hos människan är trisomi 21, även kallad morbus Down, Downs syndrom eller "mongolism". Ett av 700 barn i Sverige föds med trisom 21.

  Fostervattensprov och moderkaksprov innebär att man med en nål suger ut fostervatten eller moderkaksvävnad som sedan analyseras. Provtagningen innebär en ökad risk för missfall. Mellan en och två av 100 kvinnor som genomgår fostervattensprov eller moderkaksprov får missfall på grund av provtagningen. Därför bör endast de kvinnor som har ökad risk för att föda barn med kromosomfel genomgå fostervattensprov eller moderkaksprov.

  I Sverige beräknar man att ungefär 5 procent av alla gravida genomgår kromosomundersökning under graviditet, allt tidigare under graviditeten.

  Tillbaka

  Förstoppning

  Besvären med trög mage kan uppkomma redan i början av graviditeten. Man blir lättare förstoppad under en graviditet än annars. Är du förstoppad blir avföringen torr och hård.

  Förstoppningen uppkommer på grund av att progesteronet som produceras under graviditeten gör att tarmarna slappnar av och blir mindre effektiva. Din växande livmoder kan också orsaka tryck som också hindrar dina normala tarmrörelser. Det tar längre tid för födan att transporteras genom matsmältningsapparaten.

  Om din mage blir trög så försök undvika att äta alltför fet mat och rör dig mycket. Drick också ordentligt med vatten. Motion genom promenader hjälper till att hålla magen i trim. Ät också en fiberrik kost som frukt, grönsaker och fullkornsbröd eftersom naturliga fibrer är bra för magen eftersom de mjukar upp avföringen.

  Tillbaka

  Graviditetstest

  Graviditetstester är ingen nyhet som man lätt kan tro. Man har funnit lertavlor från omkring 700 f. Kr som beskriver metoder som användes för att fastställa graviditeter. Man dränkte ner en ylletampong med safter från vissa växter som reagerade på syror och baser eftersom pH-värdet på utsöndringen ändras när man är gravid. Denna tampong bar kvinnan inom sig i hela tre dagar. Efter det så studerade en läkekunnig barnmorska färgen på tampongen.

  Egyptierna använde sig av en annan metod redan på 1200-talet f. Kr. Kvinnan fick då urinera på påsar som innehöll vete och kornkärnor. Detta påskyndade kärnornas tillväxt ifall man var gravid. De hade även teorier på kön genom detta test – växte kornen så var det en pojke och om vetet växte så var det en flicka.

  Idag finns det både snabbare och mer tillförlitliga sätt att ta reda på ifall man är gravid. Samtliga graviditetstester som finns mäter förekomsten av HCG i urinen. HCG är ett hormon som endast avges under en graviditet. Man gör ett enkelt doppstickstest för att påvisa HCG i urinen. De kostar runt 60-70 kronor och kan köpas på Apoteket men även på större kiosker typ Pressbyrån.

  De vanligaste testerna är Clearblue, PREG och RFSU: s Graviditetstest. De första två är 99% säkra och de kan man testa med samma dag som du förväntar din mens. Man doppar ner stickan i tillvaratagen urin och lägger den på plan yta och väntar 1 minut med Clearblue och 5 minuter med PREG innan man kan avläsa resultatet. Dessa tester är lika säkra som de som görs hos barnmorskan.

  RFSU: s Graviditetstest skiljer sig från de två övriga främst genom att man kan testa så tidigt som 6-7 dagar före beräknad mens. I det fallet så är testen endast 90 % säkert. Väntar du till dagen innan eller samma dag som du väntar din mens så är tillförlitligheten hela 99,9 %. Detta test tar också 5 minuter innan man kan avläsa svaret.
  Kom ihåg att alltid läsa igenom bruksanvisningarna väldigt noga innan man tar testet.

  Testar man positivt så kan man redan då ringa och beställa tid för inskrivning hos barnmorskan.

  Tillbaka

  Halsbränna

  Halsbränna brukar kännas som en sveda bakom bröstbenet, ibland kommer de i kombination med sura uppstötningar.

  Halsbrännan brukar kännas av tydligast när man ska sova och ligger ner. Det beror på att magsyran kommer upp i matstrupen. Halsbränna är också en av de saker som uppkommer på grund av de ökade hormonmängderna i kroppen. Pregesteronet gör så att en muskelklaff i matsmältningskanalen mjukas upp och därför kommer magsyran upp i matstrupen.
  Längre fram i graviditeten kan halsbränna uppkomma genom att barnet trycker upp mot magen och tvingar tillbaka maginnehållet upp i matstrupen.

  Detta kan underlätta mot sura uppstötningar

 • Drick mjölk eller mineralvatten. Mjölk är bra att dricka precis innan det är dags att gå och lägga sig för det bidrar till att neutralisera magsyran
 • Försök äta många små mål
 • Sov med huvudet högt så att magsaften inte kan ta sig upp till strupen
 • Undvik kaffe, starkt kryddad, fet mat och mycket mat
 • Ät mat som neutraliserar syran ex yogurt, filmjölk och även grovt bröd och banan.
 • Drick te på fänkål efter maten
 • Knapra på en morot
 • På apoteket kan du också köpa tabletter eller flytande medicin som lindrar halsbrännan men rådfråga först din barnmorska.


 • Halsbränna är en plåga som drabbar bara mamman – barnet är totalt oberört.

  Tillbaka

  Hormonomställning i kroppen

  Hormonerna är det som är upphov till de flesta besvär och känningar under en graviditet. Nästan allt kan man skylla hormonerna för: tröttheten, humörsvängningarna, foglossning och till och med sexlusten.

  I början av graviditeten så bildas en ökad mängd hormoner både i äggstockarna och i hypofysen. HCG är hormonet som stimulerar äggstockarna att behålla gulkroppen om befruktningen av ägget har skett. Detta hormon produceras enbart i samband med en graviditet och används därför när man fastställer en graviditet genom ett graviditetstest.

  Senare i graviditeten övertar moderkakan produktionen av graviditetshormoner och övertar styrningen av hela graviditetsprocessen och fostrets tillväxt. Hormonerna påverkar celler och vävnader i den gravida kvinnans kropp och ger signaler när det är dags för förändringar.

  Progesteron och östrogen är de hormoner som styr de flesta förändringarna i din kropp under graviditeten. Östrogen stimulerar livmodern att växa och nya blodkärl att bildas i denna och påverkar även utvecklingen av mjölkkörtlarna i brösten för att man efter graviditeten ska kunna amma sitt barn. Östrogen är ett av kvinnans viktigaste hormonämne. Det gör kvinnor pigga och glada. Det gör också att sinnena blir mer öppna för smak, lukt, ljud och beröring.

  Östrogenhalten är som störst under den fertila delen av menscykeln i vanliga fall. Under en graviditet ökar östrogenet till flera hundra gånger så mycket som annars för att avta till normal produktion direkt efter förlossningen.

  Progesteronet är det hormon som hindrar livmodern att göra kraftiga sammandragningar under graviditeten. När det börjar närma sig förlossningen så sjunker halterna av progesteron. Detta hormon är också ett av de viktigaste könshormonerna som i samverkan med östrogenet. Progesteron ökar även det till en nivå som ligger flera hundra gånger högre än i normala fall. Progesteronet påverkar också magsäcken och tarmarna så de arbetar långsammare och därför kan man bli trög i magen under en graviditet.

  Hormonet progesteron gör också så din blodtillförsel minskar och likaså förbrukningen av syre och glukos. Detta medför att hjärnan fungerar långsammare. Så glömmer du saker och ting så skyll på progesteronet. Det är också skuld till att sexlusten kan minska och viss oro och trötthet kan öka. Samtidigt så kan höga halter av progesteron ge en lugnande effekt.

  Mot slutet av graviditeten sätter oxytocinproduktionen i gång. Då framkallar oxytocin värkar och stimulerar mjölkkörtlarna att producera mjölk. Oxytocin används också vid igångsättning för att framkalla just förlossningsvärkar.

  Prostaglandin är hormoner som framkallar värkar och mjukar upp livmoderhalsen. Hormonet finns även i sädesvätska (och ricinolja). Prostaglandin används i vissa fall vid igångsättning av förlossning det med.

  Relaxin bildas i äggstockarna i slutet av graviditeten, det mjukar upp ledförbindelserna i bäckenet. Det är detta hormonet som är skyldig till att en del får väldigt ont av foglossning under en graviditet.

  Det är inte enbart negativa saker som händer på grund av hormonerna som sprudlar i kroppen. En del allergiker, astmatiker och även de som lider av eksem kan till och med må bättre under en graviditet än i vanliga fall. Anledningen till detta är att binjurarna ökar produktionen av kortison.

  Endorfin är kroppens eget morfin som gör dig glad och tillfredsställd. De fungerar helt enkelt som kroppens egna smärtstillande och lugnande medel. Endorfinnivån stiger under graviditeten och når en topp under förlossningen.

  Adrenalinet bildas liksom kortison i binjuren och är ett stresshormon. Det ger oss styrka när vi är hotade. Rädsla och oro ökar produktionen av adrenalin och kan till och med göra så att en förlossning sätter igång eller så att ett pågående värkarbete avtar .

  Efter graviditet och amning försvinner de extra hormontillskotten.

  Tillbaka

  Humörsväningningar

  På grund av de ökade hormonerna i kroppen så skiftar humöret ofta under en graviditet. Det är väldigt vanligt att man blir gnällig och irriterad och reagerar överdrivet på småsaker. Man brukar också känna en osäkerhet eftersom kroppen förändras så snabbt så man inte själv känner igen den. En del kvinnor har aldrig gråtit så mycket som de hör under en graviditet. Det kan också röra sig om oförklarlig svartsjuka som man kanske känner för första gången i sitt förhållande.

  Det finns ingen anledning att drabbas av samvetskval över detta. Man är helt enkelt ett offer under hormonerna. Det är däremot viktigt att informera sin närmaste omgivning om hur man känner sig och hur man verkligen mår. Det är ett helt normalt tillstånd även om det kan kännas påfrestande stundvis. En del kvinnor verkar inte alls känna av dessa humörsvängningar.

  Det kan också skilja sig från graviditet till graviditet. För att man varit känslig ena graviditeten behöver det inte betyda att man är det nästa och vice versa.

  Tillbaka

  Illamående och trötthet

  Ett av de klassiska graviditetstecknen är illamående. Så från början kan det hända att man till och med varit glad för att man mår illa. Denna känsla byts snart ut mot en helt annan när man mår illa dag efter dag under en längre period. Att man dessutom ofta känner sig väldigt trött samtidigt brukar inte göra saken bättre. Oftast är man mest illamående på morgonen men det kan upptstå när som helst under dagen.

  Tröttheten beror på stora förändringar i ämnesomsättningen och man kan känna sig extremt trött och sova stora delar av dygnet under de första åtta till tio veckorna. Men allteftersom kroppen anpassar sig till graviditeten så försvinner tröttheten.
  Illamåendet är en reaktion på graviditetshormonerna. Ju mer illa man mår desto högre halt av HCG-hormonet har man i kroppen. Detta gör att blivande tvillingmammor ofta mår mer illa än andra. Den enda trösten i det hela är att det finns vissa belägg att de kvinnor som är illamående under graviditeten inte är lika benägna att få missfall som andra. Det kan kanske vara en liten tröst i det hela.

  Det finns studier som visar att flickfoster ger mer illamående än ett pojkfoster eftersom pojkfostret utsöndrar manligt hormon vilket hjälper till att reducera graviditetsillamåendet. Det finns också studier som indikerar på att de som mår illa generellt har bättre graviditeter. Illamåendet har en tendens att bli värre för var graviditet.

  För att lindra illamåendet så försök att på morgonen äta ett kex eller en skorpa redan innan du stiger ur sängen. Undvik sådan mat som du blir illamående av direkt. Fet mat, stekt och kryddad mat, bör man också undvika likaså kaffe, alkohol och rökning. Ät inga stora måltider på kvällen. Ät ofta och lite mindre måltider.

  För att lindra besvären så ät mycket kolhydrater som finns i exempelvis bröd, bananer och ris. Man kan också pröva att dricka ingefärate eller ingefäratabletter. Detta har visat sig ha bevisad effekt mot illamående och är helt ofarligt. Vid extrema fall rådgör med din barnmorska angående ifall du kan äta Postafen (en sorts åksjukemedicin man kan köpa receptfritt på Apoteket).

  Efter tredje månaden brukar illamåendet och tröttheten försvinna. I en del fåtal fall så upphör inte illamåendet och kan till och med förvärras. Det kan bli tal om att läggas in på sjukhus för att få näring intravenöst under en period för att återställa vätskebalansen i kroppen.

  Tillbaka

  Inskrivningssamtalet

  Direkt efter man testat positivt på ett graviditetstest kan man ringa till närmsta mödravårdscentral (MVC) för att boka tid till ett Inskrivningssamtal. Detta besök brukar ske någon gång mellan den åttonde och den tolfte veckan, beroende på var i landet du bor.

  Den blivande pappan är också välkommen. Tillsammans med barnmorskan går man igenom eventuella sjukdomar i släkten framförallt om det finns diabetes eller anlag för högt blodtryck. Man talar också om eventuella tidigare graviditeter, missfall och aborter. Äter du medicin för något så pratar man om det med. Barnmorskan kommer att fråga om saker som är viktigt under graviditeten och själva förlossningen.

  Barnmorskan räknar också fram en ungefärlig Beräknad Förlossning (BF) som senare kommer att korrigeras på ett ultraljud senare. Du kommer också att få en journal som du senare ska ha med dig till barnmorskan eller om du av någon anledning behöver uppsöka ett sjukhus angående något som har med graviditeten att göra.

  På de allra flesta mottagningar kommer du också att bli tillfrågad om du vill ha en läkartid ungefär en vecka efter inskrivningssamtalet. På denna läkarundersökning så kan läkaren genom en vaginal undersökning känna så att livmodern känns som den ska.

  Du kommer redan vid inskrivningssamtalet att få lämna vissa blodprover till barnmorskan där exempelvis antikroppar mot Klamydia, HIV och Röda hund undersöks. En blodgruppsbestämning kommer också att göras.

  Har du några frågor du funderat över så skriv gärna ner dem. Det är lätt att glömma bort dem mitt i all information man får och de frågor som ställs av barnmorskan.

  Tillbaka

  Järnvärdet

  Svår anemi har man om man har ett järnvärde som ligger under 70g/l. I Sverige förekommer idag inte svår blodbrist hos i övrigt friska gravida. Skulle man ha svår blodbrist så har man en försämrad syresättning och man känner sig trött och de låga blodvärdena kan i värsta fall leda till komplikationer som exempelvis svårare att klara av en blödning i samband med förlossningen. Även risken för att föda för tidigt ökar, likaså risken att föda barn med låg födelsevikt.

  Har man måttlig blodbrist så ligger värdena mellan 70-110 g/l och detta har inte visat sig ha någon ökad risk för komplikationer för varken mamma eller barn. Men man bör äta extra järntillskott. Man brukar undersöka Hb-värdet vid inskrivningen på mödravårdscentralen. Knappt 2 % har måttlig blodbrist i början av graviditeten. Detta antal ökar till runt 10 % av alla kvinnor runt vecka 28-30 då man tar nästa test. Det är under de här veckorna som järnvärdet ligger som lägst på grund av den ökade blodmängden hos kvinnan. Då brukar Hb-nivån sänkas ungefär 10 g/l i genomsnitt. Om man inte äter järntabletter så kvarstår det låga blodvärdet.

  Endast 10 % av alla kvinnor har så stora järndepåer så de klarar sig igenom en graviditet utan extra tillskott. Eftersom de allra flesta kvinnor tömmer sina järndepåer under en graviditet så brukar man äta järntillskott så man inte ska drabbas av blodbrist efter graviditeten. Undantaget de kvinnor som har mycket höga Hb-värden eller har intolerans mot järn.

  För höga blodvärden hos gravida från mitten av graviditeten har också visat sig öka risken för låg födelsevikt och för att föda för tidigt, bland annat. Detta medför också en ökad risk för blodtrycksförhöjning hos kvinnan. Det finns alltså ingen anledning till att sträva efter väldigt höga blodvärden under graviditeten.

  Om man har ett Hb-värde under 110 så räknas det alltså som om man har järnbrist. När man har järnbrist så känner man sig mycket trött och blir lätt överansträngd när man tar i lite extra. Man kan i en del fall också känna sig yr och andfådd.

  Det finns en del som har lättare än andra att drabbas av ett lågt järnvärde:

 • Om du har bantat för att gå ner i vikt
 • Om du är underviktig.
 • Om du blivit gravid inom två år sedan förra graviditeten
 • Om du blöder mycket under dina menstruationer
 • Om du inte äter järnrik kost
 • Om du har låga värden och fått reda på att du har blodbrist
 • Om du är mycket ung.


 • Anledningen till att man behöver mer järn under graviditeten är många. Järn hjälper kroppen att producera nytt blod för att förse barnet med syre och näring under graviditeten. I slutet av graviditeten kommer du att ha dubbelt så mycket blod än du hade innan du blir gravid och därför fördubblas också ditt järnbehov. Efter barnet är fött så får det inte i sig så mycket järn i sin kost och därför lägger barnet upp ett lager för de första sex månaderna utanför livmodern. De som kräkts mycket i början av graviditeten eller väntar bart tätt efter förra graviditeten har större risk än andra att råka ut för järnbrist.

  Det allra bästa sättet att få i sig järn är att äta järnrik kost. Järntabletter kan ge upphov till diarré, förstoppning, orolig mage som förhindrar din kropp att ta upp andra viktiga näringsämnen. Dessutom så absorberar kroppen enklare järn från mat. Tänk på att öka intaget av C-vitamin samtidigt som du äter järnrik mat eftersom tillsammans med C-vitamin tas järnet lättare tillvara av kroppen.. Undvik koffein och överdrivet med kli. Har du möjlighet så tillaga maten i gjutjärnspannor.

  Försök äta mycket:

 • Grönsaker
 • Broccoli
 • Spenat
 • Grönkkål
 • Bönor
 • Fullkornsbröd och fullkornsflingor
 • Ägg
 • Järnberikad pasta
 • Persilja
 • Äror


 • Gott om järn är bra även om man inte är gravid och kommer att göra så du känner dig friskare och piggare resten av livet

  Tillbaka

  Karpaltunnelsyndrom/Domningar

  När kroppen samlar på sig vatten så medför det även att handlederna samlar vätska och sväller. Då uppstår ett tryck kring nerver och senor som kan göra ont och ge domningar i händerna. Främst kan det kännas i tummen och pekfingret.

  Det kan hjälpa ifall du får något att stödja handleden med, exempelvis en skena. Man kan genom barnmorskan komma i kontakt med en Arbetsterapeut som tillverkar skenor som ger stöd åt handlederna. Man kan också få urindrivande medel som lindrar symptomen. I riktigt besvärliga fall som kvarstår efter graviditeten kan det bli tal om operation. I en del sällsynta fall så händer det att dessa besvär uppkommer efter graviditeten när man ammar.

  För att bli av med obehaget kan man prova att göra axelrullningar eller att hålla handen ovanför huvudet några minuter och böja och sträcka på fingrarna. Sov med handen på en kudde.

  Tillbaka

  Kramp och håll

  Kramp i benen eller vaden och foten, kan man få när som helst under graviditeten men oftast kommer det mot slutet och det brukar vara värst om nätterna. Kramperna kan bero på kalciumbrist och om de återkommer ofta kan du få kalktabletter, rådfråga alltid läkaren på MVC för att fastställa kalciumbrist.

  Undvik att böja tårna och använd inte högklackade skor. Bädda så att sängkläderna inte trycker på tårna under natten. Massera området med fasta tag. Vinkla foten och sträck vadmusklerna. Tryck foten mot en plan yta och böj dig något fram så brukar det släppa.

  Man kan också få håll när man är gravid och likaså ömma punkter på vissa ställen på magen. Det är inget farligt och brukar släppa efter en stund.

  Tillbaka

  Kön - vilken sort blir det?

  Inte förrän i vecka 8-9 är ditt foster antingen det ena eller det andra eftersom det inte är förrän dess som könscellerna bildas. Varje cell innehåller en genetisk kod som är unik för varje människa. Man har 46 kromosomer sammanlagt. De första 22 paren bestämmer ditt barns fysiska och psykiska drag medan det sista paret bestämmer könet på barnet.
  Mamman bidrar alltid med en X-kromosom i sitt ägg och pappan bidrar antingen med en X eller en Y- kromosom genom sin spermie. Skulle det visa sig att det är en pojke så utsätts fostret för en enorm dos manligt könshormon vid den här tiden. Flickfoster däremot utvecklar könsorgan och kvinnligt könshormon, östrogen.

  Det spekuleras mycket i ifall man kan påverka vilket kön det blir. Även om det inte är vetenskapligt bevisar så brukar man säga att om man vill ha en flicka så ska man ha samlag två till tre dagar före ägglossningen eftersom den kvinnliga X- spermien är mer långlivad än Y- spermien. Dessutom ska man ha samlag ofta eftersom detta sänker andelen manliga spermier i sädesvätskan. Om det är en pojke man vill ha bör man ha samlag på samma dag eller straxt efter ägglossningen eftersom den manliga spermien är snabbare och kommer fortare fram än den kvinnliga.

  Tillbaka

  Livmodern växer

  Livmodern påminner i sin form om ett päron. Den är oftast svagt framåtböjd men den kan även ha en annan form. Under en graviditet förstoras livmodern många gånger om. Den sitter upphängd genom en bandanordning och är rörlig. I början växer den ganska långsamt men det kan hända att man känner av att den trycker på urinblåsan så man får gå på toaletten mycket oftare. Likaså precis i slutet av graviditeten men då är det inte enbart livmodern som trycker på urinblåsan. Under graviditeten ligger fostret väl inneslutet och skyddat i livmodern.

  Runt vecka 12-16 kan man känna livmodern själv ovanför blygdbenet det känns ungefär som en mjuk boll. När livmodern växer så kan det kännas lite i ligamenten som håller livmodern uppe. Det kan dra en hel del och är ingenting att oroa sig över.

  Tillbaka

  Mat - Livsmedelsverkets rekommendationer

   

  Mat för två - kostråd för gravida


  För dig som är gravid är det särskilt viktigt att äta rätt. Inte bara för din egen skull, utan också för att ditt barn ska utvecklas och må bra. Det betyder inte att du ska äta "för två". Ett extra mellanmål räcker. Det viktiga är att du äter varierat så att du får alla de näringsämnen du behöver.

  Alla behöver äta olika mycket

  Mat ger energi. Hur mycket man behöver, växlar från person till person. Under senare delen av graviditeten ökar energibehovet. Det räcker dock oftast med ett extra mellanmål t.ex. ett glas mjölk, en smörgås och en frukt. Din viktökning under graviditeten påverkas av en mängd saker. Därför är det viktigt att du får personliga kostråd. Prata med din barnmorska så får du hjälp.
  Du ska inte banta under graviditeten. Det är skadligt både för dig och ditt barn. Om du ökar för mycket i vikt ät då mindre av feta och söta livsmedel som ger mycket energi, t ex kakor, läsk, chips och godis.
  Undvik mejeriprodukter med hög fetthalt, som grädde och dessertostar. En risk med bantning är att den frigör organiska miljögifter som lagrats i fettväven i din kropp.

  Du och ditt barn behöver varierad kost

  Mat ger inte bara energi, utan även proteiner som är nödvändiga för att ditt barn ska växa. Mat ger dessutom vitaminer och mineralämnen.
  Ät varje dag:
  • Frukt och grönsaker: Vid varje måltid
  • Morötter och andra rotfrukter
  • Potatis, ris eller pasta
  • Bröd: Gärna flera gånger om dagen
  • Mjölk eller ost: Helst till frukost och mellanmål
  • Kött, fågel, fisk eller baljväxter
  Ät frukost, lunch, mellanmål och middag varje dag. Kaffebröd, godis, läsk och snacks kan du äta ibland, men inte för mycket. Välj gärna mat märkt med ett nyckelhål. Fortsätt gärna med de här matvanorna även när du ammar.

  Du behöver extra järn

  Äter du varierad mat, får du i dig tillräckligt med vitaminer och mineralämnen. Ett viktigt undantag är järn. Du behöver extra järn under graviditetens sista hälft. Kött, blodpudding, ärtor och fullkornsbröd innehåller mycket järn. Kombinera med frukt och grönsaker så tar kroppen upp järnet bättre. Även om du äter bra behövs nästan alltid ett extra tillskott av järn och folsyra (en sorts B-vitamin) i form av tabletter. Prata med din barnmorska.

  och kalcium

  Du behöver extra kalcium när du är gravid. Kalcium finns i mjölk, fíl, ost och keso. Om du inte dricker mjölk eller äter ost måste du äta annan mat som innehåller kalcium, t ex vitkål, gröna bönor, sardiner, räkor, ägg och svarta vinbär. Din barnmorska kan ge dig råd.

  Om du är vegetarian och gravid

  Från näringssynpunkt innebär en lämpligt sammansatt laktovegetarisk kost inte några problem under graviditeten. Svårigheter dyker oftare upp hos veganer, dvs. de som uteslutande äter vegetabilier. Veganer kan behöva hjälp från dietist för att planera en kost som garanterar tillräcklig näringstillförsel.
  Vegankost har ofta ett lågt energiinnehåll. Ett adekvat energiintag krävs för att ditt barn ska växta normalt och även för att proteinerna i kosten ska utnyttjas effektivt. Det är viktigt att du får i dig olika protein som kompletterar varandra, t ex både från baljväxter och spannmål.

  Vitamin B12 finns nästan bara i livsmedel med animaliskt ursprung, varför veganer kan ha ett otillräckligt intag. De små mängder B12 som finns i mjölksyrejästa livsmedel, sjögräs, alger och groddar är inte tillförlitliga som enda källa till vitamin B12. Vitamin B12 berikad sojabönsmjölk eller supplementering av vitaminet rekommenderas därför till dig som är vegan för att undvika att du eller ditt barn får brist på vitaminet.
  För laktovegetarianer är kalciumintaget sällan något problem men veganer bör tänka på att äta kalciumberikad sojabönsmjölk eller alternativa kalciumkällor (t ex oskalade sesamfrön, tofu, solrosfrön, alger, grönkål, bönor, mandel, nässlor, torkade fikon och nypon).
  I övrigt gäller samma råd för veganer och vegetarianer som för alla gravida kvinnor.

  Viktigt att tänka på

  Fisk
  Fisk är nyttig mat. Men vissa fiskar kan innehålla skadliga miljöföroreningar.
  Ät gärna en gång i månaden, men inte mer
  • strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken
  • vildfångad lax och vildfångad öring från Vänern, Östersjön och Bottniska viken
  • vildfångad röding från Vättern
  Ät inte
  • abborre, gädda, gös, lake ål och (stor) hälleflundra
  • lever från torsk och lake 
  All odlad fisk kan du äta.
  Ovanstående råd gäller även flickor och kvinnor i barnafödande ålder, med det undantaget att de fiskarter som kan ha förhöjda kvicksilverhalter (abborre etc.) kan ätas en gång per vecka.
  Ät inte råa skaldjur eller gravad fisk om den inte är nygravad och inte tillhör någon av sorterna ovan. Undvik dessutom varmrökt eller kallrökt fisk, främst vakuumförpackad.
  Lever
  Lever kan innehålla stora mängder A-vitamin som kan skada ditt barn. Undvik därför leverrätter. Leverpastej kan du däremot äta som vanligt.
  Rått kött
  Ät inte rått kött. Allt kött, särskilt lamm, gris och fågel ska vara ordentligt genomkokt eller genomstekt. Skadliga bakterier och parasiter kan ge dig infektioner som påverkar ditt barn. Undvik: Råbiff och köttbullssmet, gravat kött och gravad fågel.
  Dessertostar och opastöriserad mjölk
  Skadliga bakterier kan ge dig infektioner som påverkar ditt barn. Undvik mjuka och halvmjuka mognadslagrade dessertostar, såsom mögelostar (t ex Brie, Camembert och Gorgonzola) och kittostar (t ex Vacherol och Livarol). Vanlig hårdost och smältost kan du äta som vanligt. Drick inte opastöriserad mjölk.
  Alkohol och rökning
  Drick inte vin, öl eller sprit och rök inte när du är gravid. Du kan få hjälp med rökavvänjning. Prata med din barnmorska. Läs mer.
  Hälsokostprodukter
  Du bör vara försiktig med hälsokostprodukter när du är gravid. Det är i många fall osäkert hur dessa preparat påverkar fostret.
  Husdjur
  Katter kan vara bärare av en parasit (Toxoplasma) som är skadlig för det ofödda barnet. Om du har katt var noga med hygienen. Tvätta alltid händerna efter kattsandsbyte.

  Praktiska tips

  Mot förstoppning
  Ät grönsaker och rotfrukter ofta. Välj grovt bröd. Ät färsk eller torkad frukt. Drick mycket vatten. Rör på dig.
  Mot illamående
  Förebygg genom att äta något innan du stiger upp. Ät lite och ofta.
  Mot halsbränna
  Undvik fet, starkt kryddad eller rökt mat. Var försiktig med kaffe. Ät inte för stora måltider för sent på kvällen.

  Källa: Livsmedelsverkets hemsida

  Tillbaka

   

  Skillnaden på magar och magar

  Några faktorer som avgör hur stor din mage kommer att bli:

 • Hur barnet ligger
  Barnet eller snarare livmodern kan ligga djupt inne i magen eller precis under skinnet.

 • Kvinnans egen längd, vikt och proportioner
  Även om magen inte är särskilt liten så kan helhetsintrycket göra att man tycker att den ser ut att vara det. Om man är lång och smal ser man lätt ut att ha en liten mage. Är kvinnan vältränad så kan det dröja länge innan magen syns eftersom bukmuskeln kan vara som en gördel som håller in magen.

 • Barnets storlek, vikt och längd
  Arvsanlag har stor betydelse för om man får en stor eller liten bebis. Vad och hur mycket mamman äter påverkar troligen fostrets vikt marginellt, men man ska absolut inte banta när man är gravid. Rökning påverkar också barnet så det väger mindre. Mammor som är stressade under graviditeten får också mindre barn. Moderkakans funktion kan på något vis vara rubbad och då kan barnet bli smalt.

 • Förstföderska eller omföderska

 • Ju fler barn man har fött desto slappare blir ofta muskulaturen och kroppen ger också efter snabbare och ger plats för barnet i magen. Livmodern är generösare och bukmusklerna mindre spända efter en graviditet. Kroppen känner igen signalerna vid en ny graviditet och reagerar fortare.

  Tillbaka

  Missfall - hur vanligt är det?

  Missfall är ganska vanligt och man räknar med att 15-20 % av alla graviditeter slutar med missfall I tre av fyra fall så inträffar missfallet före tionde veckan och ibland till och med innan kvinnan ens vet om att hon är gravid.

  Missfall är naturens sätt att ta hand om fostret när någonting gått snett under den första viktiga fosterutvecklingen. Det är därför man inte med alla medel försöker förhindra ett tidigt missfall.

  De sena missfallen beror oftast på att livmoderhalsen är svag eller skadad och då öppnar man sig i förtid. Dessa missfall brukar man försöka förebygga med medicinering och vila.

  I 95 % så börjar missfallet med blödningar och smärta. Du ska alltid ta kontakt med läkare eller MVC vid en blödning. Blöder du mer än en vanlig menstruation bör du vända dig till sjukhus. När du undersöks så kan de konstatera om det är ett hotande missfall eller om du blöder av andra orsaker.

  Det är viktigt att man får tid att bearbeta ett missfall och att man får stöd och råd för att orka gå vidare. När du fått tillbaka din mens igen så är det ett tecken på att kroppen är redo för en graviditet igen. Ett tidigt missfall betyder inte att det behöver vara risk för att det återupprepas. För mer info angående missfall se även: Bra att veta -Om missfall..

  Tillbaka

  Sex - kan man skada barnet?

  Den enda gången man ska undvika sex är om det finns risk för missfall eller förtidsbörd. Barnet ligger väldigt skyddat av fostervattnet och den starka livmodersväggen. Inte heller lite tryck och stötar mot magen är farligt. Vid samlag kan det bli kraftiga sammandragningar som försvinner efter en stund det är inget farligt och ganska vanligt.

  Tillbaka

  Solarium?

  Det finns inga forskningar som tyder på att själva UV-strålningen är skadligt för ditt barn. Däremot så finns det en risk för att man kan drabbas av pigmentförändringar om man solar som inte försvinner efter graviditeten.

  Andra pigmentförändringar försvinner under graviditeten som exempelvis de mörka vårtgårdarna medan de som kommer från solning kommer att bestå. Detta gäller både solarium och annan solning.

  Det finns undersökningar som visar att barnet vänder sig bort om man belyser magen med starkt ljus. Kanske det beror på att barnet vill slippa det ljuset? Solar du så sola måttligt - detta gäller alltid under en graviditet.

  Tillbaka

  Tidiga tecken på graviditet

  Redan innan din graviditet bekräftats genom ett test så kan det finnas tidiga tecken på att du verkligen är gravid förutom utebliven mens.

 • Trötthet
  På grund av stora förändringar i ämnesomsättningen så kan du känna dig extremt trött de första åtta till tio veckorna. Men allteftersom kroppen anpassar sig till graviditeten så försvinner tröttheten.


 • Bröstförändringar
  Förändringar i brösten inför den kommande mjölkproduktionen sker de första veckorna. Vårtgårdarna kan mörkna och de små upphöjningarna på dem blir tydligare. Om du har ljus hud så kan de fina näten av blodådror bli tydligare. Brösten kan också kännas tunga och ömma. Kvinnor med små bröst kan känna en tydlig storleksökning medan de som redan har stora bröst inte märker av detta lika mycket.


 • Illamående
  Ett annat vanligt tecken på graviditet är illamående. Det är vanligast att man känner sig illamående direkt på morgonen när blodsockerhalten är låg men det kan till och med komma på kvällen eller när som helst mitt under dagen. En del kvinnor blir bara lätt illamående medan andra kräker. Trötthet leder till illamående och likaså en tom mage.


 • Bölder
  Inom en del kulturer så anses bölder vara ett typiskt tecken på graviditet. Dessa kan uppstå på magen eller någon annan del av kroppen.


 • Pigmentförändringar
  Pigmenteringen av bröstvårtorna är en del med det kan också vara så att eventuelle leverfläckar och fräknar ökar under graviditeten.
 • Tillbaka

  Toxoplasmos

  Toxaplasmos är en sällsynt sjukdom under graviditet. Infektionen kan yttra sig genom influensaliknande symptomer som feber och värk i kropp och huvud under några dagar.

  Det är farligast att drabbas under de sista tre månaderna under graviditeten. Toxoplasmos kan orsaka missfall eller leda till fosterskador såsom blindhet eller hjärnskador på barnet. Omkring 80 procent av befolkningen har utvecklat antikroppar mot sjukdomen men ju yngre du är desto mindre sannolikt är det att du ska vara immun. Man kan ta ett blodprov för att kontrollera ifall man har antikroppar eller inte.

  Parasiten kan förekomma i exkrement från infekterade djur – framförallt katter men de flesta människor smittas genom att äta dålig tillagat kött.

  Var försiktig:
 • Tvätta händerna extra noga efter du har arbetat i en trädgård.
 • Om du har katt eller hund tänk på att tvätta händerna ordentligt när du skött om eller gjort rent efter dem. Gravida bör inte hantera kattsandlådan eller skaffa ny katt.
 • Ät inte rått kött eller dåligt tillagat kött – särskilt inte kött från gris eller lamm. Tänk på att köttet ska vara genomstekt eller välj kött som varit djupfryst.
 • Tillaga alltid kött så det får en temperatur på minst 65 grader- använd en köttermometer för att kontrollera så köttet är varmt nog. I den temperaturen så dör bakterierna.
 • Ge husdjuren mat i separata skålar och ge inte rått kött till dem
 • Tillbaka

  Tvillingar

  Beskedet på att man väntar tvillingar tas ofta emot med skräckfylld förväntan. Det är oftast på ultraljudsundersökningen som man fastställer en tvillinggraviditet. Om man inte valt att göra ett ultraljud kan man börja misstänka tvillingar ifall gravidogrammet pekar uppåt någonstans mellan vecka 20 till 25. Då brukar man kontrollera genom ett ultraljud ifall det rör sig om en tvillinggraviditet. Man kan bekräfta en tvillinggraviditet redan i vecka 8 genom en ultraljudsundersökning.

  Om du är tvåäggstvilling själv så är chansen för att du ska få tvillingar dubbelt så stor som för andra kvinnor. Sannolikheten att få tvåäggstvillingar är beroende av ras, ålder, ärftliga faktorer och antalet tidigare graviditeter. Även om tvillingfödandet brukar hoppa över en generation så finns det stora chanser för att det ska inträffa i följande generation trots allt. Förekomsten av enäggstvillingar verkar inte vara beroende av de här faktorerna.

  Tvåäggstvillingar är det allra vanligaste. Sju av tio tvillingpar är ett resultat av att kvinnan avlossat två ägg som sedan befruktats helt oberoende av två olika spermier. De båda äggen implanteras sedan i livmodern och utvecklas oberoende av varandra. Tvåäggstvillingar har varsin fostersäck och varsin moderkaka även om det händer ibland att de båda äggen implanteras så nära varandra så att moderkakorna växer samman.

  Det är mindre vanligt att ett ägg som befruktats av en spermie delar sig och resulterar i enäggstvillingar. Enäggstvillingar har samma nedärvda egenskaper och har alltid samma kön. Delningen brukar oftast sker efter implanteringen i livmodern. Enäggstvillingar har nästan alltid en gemensam moderkaka även om de har varsin navelsträng och fostersäck.

  Tvillinggraviditeter räknas som riskgraviditeter. En mamma som väntar tvillingar går på tätare kontroller och bör vila extra för att inte förlossningen ska sätta igång i förtid.

  Risker och vad man kan vänta sig under en tvillinggraviditet:

 • Ökad trötthet
 • Illamåendet kan bli värre på grund av att HCG-halterna är högre än för andra kvinnor i början av en tvillinggraviditet
 • Förhöjt blodtryck är dubbelt så vanligt vid en tvillinggraviditet
 • Förtidig förlossning
 • Havandeskapsförgiftning är dubbelt så vanligt jämfört med vanliga graviditeter
 • Blodbrist, man behöver betydligt mer järn när man väntar två barn
 • Missfallsrisken kan vara dubbelt så stor än under en vanlig graviditet. En tredjedel av tvillinggraviditeterna slutar med att det blir endast ett foster kvar under graviditet eftersom det andra fostret tas upp av kroppen eller stöts ut.


 • En tvillingmamma går i genomsnitt 37 veckor istället för 40 veckor. Man räknar av den anledningen med en något mindre födelsevikt på tvillingarna. Tvillingar fyller ut livmodern snabbare än ett barn och kan lägga sig i den ställningen som de kommer att födas mycket tidigare. 80 % av alla tvillingpar ägger sig tvillingarna i långläge. När den ena tvillingen ligger uppåt med huvudet och den andra neråt burkar det inte vara några problem eftersom det barn som kommer först öppnar upp födelsekanalen så pass mycket så det inte brukar bli några problem att föda det andra i sätesläge. Annars kan de lägga sig bägge två med huvudet neråt och då blir det för det mesta inga som helst problem med förlossningen.

  Om båda barnen ligger i säteslägen gör läkaren en bedömning innan förlossningen det kan eventuellt bli tal om kejsarsnitt. Ibland händer det att ena barnet ligger på tvären eller att barnen är för stora för ditt bäcken och då gör man kejsarsnitt. Om barnen inte är så stora så brukar det gå att vända det andra barnet när det första har blivit fött.
  Man låter det aldrig gå mer än 20 minuter mellan tvilling nummer ett föds och tvilling nummer två. När den första är född så övervakas tvilling två noggrant eftersom påfrestningarna är större för det andra barnet eftersom påfrestningarna har varit större för det andra barnet eftersom det ju blivit utsatt för sammandragningarna under utdrivningsskedet två gånger. Det kan också bli något minskad syretillförsel eftersom livmodern börjar dra sig samman när den första tvillingen är framfödd.

  För en del kvinnor som väntar tvillingar så är det inga som helst problem överhuvudtaget och det uppstår inga komplikationer under graviditeten alls. En del kan till och med gå över tiden och föda barn som har samma födelsevikt som andra barn i genomsnitt.

  Tillbaka

  Urinvägsbesvär

  Under de tre första månaderna av graviditeten trycker det växande barnet och den förstorade livmodern mot urinblåsan, samtidigt som extra progesteron i blodet mjukar upp vävnaderna. Det är alltså rätt normalt att den gravida kvinnan behöver kissa ofta, framför allt i tredje månaden då livmodern växer upp ur bäckenet och under de sista fyra veckorna av graviditeten.

  Tillbaka

  Yrsel

  Yrsel i början av graviditeten kan bero på den sänkta blodsockerhalten. Försök att äta ofta och mindre mål. Res dig långsamt när du suttit. Yrsel kan uppkomma ifall du reser dig hastigt eller har stått upp för länge. Undvik varma, kvava och små rum.

  Yrsel uppkommer på grund av att det blir syrebrist i hjärnan när blodet samlats i benen eller i fötterna samt livmoderns ökade krav på blodförsörjning. När du känner dig yr kan du sätta dig ner på huk med huvudet mellan benen. Då strömmar syrerikt blod till hjärnan och du känner dig mindre yr.

  Ibland kan yrsel tillsammans med svimningskänsla uppkomma när man har lågt blodtryck. Be därför din barnmorska kontrollera ditt blodtryck ifall du känner dig yr och svimfärdig.

  Tillbaka

  Åderbråck

  Åderbråck under graviditeten innebär att venerna under huden har svullnat och blodkärlen utvidgats onormalt. Åderbråck förekommer främst i benen eller ändtarmen ( se även hemorrojder), men kan även förekomma i underlivet. I benen bildar de ett blått nätverk under huden. Vissa känns inte alls men andra kan leda till en trötthetskänsla i benen, klåda, krypningar och smärta.

  För att undvika att få åderbråck i benen så tänk på att inte sitta i sådana ställningar som gör att blodet kan samlas i benen till exempel att sitta med benen i kors eller med låren tryckta in mot stolskanten. Fotgymnastik är bra för blodcirkulationen. Lägg upp fötterna högt och undvik att stå upp för länge. En rejäl stödstrumpa kan göra så benen känns bättre vid svullnader.
  Besvären i underlivet kan lindras genom att man virar in lite krossad is i en ren näsduk och knyter till den och lägger den mot det ömma stället.

  Åderbråcken på benen kan fortfarande vara kvar efter graviditeten medan de som man får i underlivet brukar försvinna. Försvinner de inte efter graviditeten så behandlas det lättast med en operation.

  Tillbaka

  Ökning i vikt under graviditeten

  Under de första tre månaderna brukar man vanligtvis inte gå upp mer än omkring 1-2 kg. Av detta utgör barnets vikt endast ca 48 gram. När det gäller hela graviditeten brukar man gå upp är det är lika normalt att gå upp 5 kg som 25 kg. 12-15 kg av viktökningen beror på själva graviditeten inklusive viktreserver.

  Äter man allsidigt kost så förlorar de flesta all extravikt inom ett halvår efter förlossningen. Ju längre och mer man ammar desto lättare har man att komma tillbaks till sin ursprungliga vikt. Det är främst amningen efter 6 månader som gör någon egentlig skillnad. Det är också viktigt att tänka på att försöka träna efter förmåga - en långpromenad med vagnen går bra för de flesta. Bantning under graviditeten kan vara farligt för både mor och barn under en graviditet är det inte rätt tid att banta. Likaså att försöka hålla igen och förbli smal - detta kan i värsta fall sluta med att man mister sitt barn.
  En näringsrik varierande kost är att föredra under graviditeten.

  Din totala viktökning under en graviditet består av:
  Barnets vikt 38 %
  Moderkakans vikt 9 %
  Fostervattnets vikt 11 %
  Ökad blodmängd 22 %
  Livmodern och bröstens extra vikt 20 %
  Sammanlagd viktökning 100 %

  Tillbaka
  Denna sammanställning ska inte under några omständigheter ses som någon medicinsk handbok utan enbart som en hjälp för våra medlemmar. Kontakta alltid MVC, BVC eller din läkare i första hand när du har några frågor. Kontakta gärna BabyBoom genom E-post om det finns någonting ni undrar över.
  Extra information

  Generated in 0.005 seconds in which 0 seconds were spent on a total of 2 queries. Zlib compression enabled.

  Annonsera på BB | Kontakta BB | Abuse | Regler
  Copyright © Babyboom.nu