BB>Infobyrån>Barn Efter förlossningen|Sjuk|Barnvagn|Solen|Tänder|Säkerhet|Amning|Inskolning|Babysim  
Barn och sol

Barn och sol


Solens strålar

Sol och varmt väder är verkligen härligt att vara ute och leka i. Men det gäller att ta det försiktigt med solen. Barns hud är mycket tunnare än vuxnas och deras pigmentbildning är inte tillräckligt utvecklad för att skydda mot solens UV-strålar.

Man brukar säga att det finns 4 olika nivåer på hur bra skydd man har i sig själv och barn och rödlätta personer tillhör den kategori som är känsligast och drabbas värst och mest.
 
Fabian med katterna

Alltför mycket sol i barnaåren kan därför i vuxen ålder leda till hudförändringar, där tumörsjukdomen malignt melanom är den allvarligaste. Risken att få hudcancer som vuxen ökar om man bränner sig flera gånger, framför allt i unga år. Det är därför viktigt att Du skyddar Ditt barn och tidigt lär ut ett bra sätt att vistas i solen.

Det ultravioletta ljus, UV, som når marken är av två slag UVA och UVB. UVA är den strålning som aktiverar pigmentcellernas produktion av färgämnet melanin . Det gör huden mer eller mindre brun redan inom någon timme och skapar en skyddsbarriär mot solljuset. Det är också den som tränger ner i läderhuden där bindväv och kärl påverkas så att det så småningom blir rynkor och att huden åldras i förtid. UVB tränger bara ner i överhuden. En kraftig dos av UVB ger akuta brännskador, rodnad, värmeökning och blåsbildning. UV-strålningen, framför allt UVB, stimulerar till nyproduktion av melaninpigment, vilket ger en kraftig pigmentökning. Denna kommer efter något dygn och kan bestå relativt länge.

Barn och solskydd

Det absolut bästa skyddet mot solen är heltäckande kläder. En tunn tröja, ett par sköna byxor och en keps eller solhatt räcker bra som skydd. Men det gäller också att undvika solen när den är som starkast, dvs mellan klockan 11 och 15. Stanna inomhus eller sitt i skuggan under dessa timmar. För de delar av huden som inte kan skyddas med kläder bör man använda solskyddsmedel. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (mer än 15) och som skyddar mot både UVA och UVB.

Spädbarn och sol

För barn under 1 år bör man alltid i första hand ha kläder som solskydd och alltid vistas i skugga. Är det oundvikligt att de får sol på sig och då ska man använda solskyddskräm som reflekterar solens strålar. Dessa innehåller zinkoxid och titandioxid. Rådgör alltid med apoteket innan du använder solskyddsmedel på barn under ett år. Hellre solskyddskräm än bränd hud! En del av solskyddssalvorna innehåller medel som inte är rekommenderade för barn under ett år så fråga angående vilka sorter man kan använda på spädbarn innan du använder solskydd överhuvudtaget.

Om du använder solskydd så är det viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad. Utsätt inte ditt spädbarn för direkt solljus. Solens strålar reflekteras överallt. För att den så lite som möjligt ska träffa ditt spädbarn, ställ barnvagnen i skuggan och se också till att den har en mörk sufflett och gärna ett parasoll. Ta en siesta mitt på dagen, dvs mellan 11-15. Är din skugga kort - gå in. Är din skugga lång - det är ok att gå ut.

Solvitaminer?

Barn behöver ljuset men inte UV-strålningen, inte ens för D-vitaminet som bildas i huden av solstrålar. Det räcker gott och väl med den sol som når in i skuggan och den D-vitamin barnen får i sig via maten. Solens strålar reflekteras i vatten och sand och blir ca 20% starkare. Det innebär att UV-strålningen och risken att bränna sig ökar. Var därför extra noga med solskydd när barnen leker på stranden. Solens strålar tränger även ner i vattnet, ända ner till en halvmeter, så även där bör barnen ha en t-shirt på sig eller köp speciella solkläder. Det finns kläder i lycramaterial som inte känns obehagliga att ha på sig när de är våta som har en solskyddsfaktor på 50+.

Tänk på att ge barnet extra att dricka varma sommardagar. Kokt vatten till dem minsta och vanligt dricksvatten, gärna med isbitar till de lite större.
Använd en barnhatt som skyddar ögonen och som inte gör att solen skiner direkt på barnens ögon. Blir barnets ögon utsatt för direkt solsken så kan det i värsta fall leda till att barnen drabbas av snöblindhet och/eller svettfläckar. I annat fall så försök att få barnet att använda solglasögon särskilt när ni vistas nära vattnet eftersom vattnet dessutom reflekterar solens strålar.
 
Jocke med festis. Fotograf: Anne-Marie Mattiasson 
Denna sammanställning ska inte under några omständigheter ses som någon medicinsk handbok utan enbart som en hjälp för våra medlemmar. Kontakta alltid MVC, BVC eller din läkare i första hand när du har några frågor. Kontakta gärna BabyBoom genom E-post om det finns någonting ni undrar över.
Extra information

Generated in 0.007 seconds in which 0 seconds were spent on a total of 2 queries. Zlib compression enabled.

Annonsera på BB | Kontakta BB | Abuse | Regler
Copyright © Babyboom.nu